Kara para için yeni yasa

Kara para için yeni yasa
Nuray BABACANHükümet, yeni tip kara para aklama yöntemiyle ilgili adım atmaya hazırlanıyor. Sosyal medya fenomenleri üzerinden yapılan para aklama olayında ‘mal varlıklarına geçici el konma” ve ‘hızlı satış’ başlıkları...

Nuray BABACAN

Hükümet, yeni tip kara para aklama yöntemiyle ilgili adım atmaya hazırlanıyor. Sosyal medya fenomenleri üzerinden yapılan para aklama olayında ‘mal varlıklarına geçici el konma” ve ‘hızlı satış’ başlıkları tartışılıyor. Yapılan toplantılarda, kayyım atanarak devletin güzellik salonu işletmecisi durumuna düşürülmesi gündeme geldi. Yeni yasal düzenlemede, bunların hızlı satışı veya geçici el koyma yöntemlerinin değiştirilmesi yer alacak.

KARA PARA FENOMENLERİ

Mafya tipi örgütlenmeler ve yasa dışı bahis çetelerinin ‘kara para aklama’ yöntemleri ile mücadele etmekte zorlanan hükümet, para aklama konusundaki yeni yöntemler nedeniyle, yeni önlemler geliştirmeye çalışıyor. Edinilen bilgiye göre, sosyal medya fenomenleri ve suç örgütlerine yönelik son dönemde yapılan operasyonlarda bu kişilerin mal varlıklarına el konulması yeni bir problemi ortaya çıkardı.

DEVLET SALON İŞLETMESİN

Dilan Polat-Engin Polat davasında, mal varlıklarına el konulmasının ardından işyerlerine kayyım atandı. Bir anlamda devlet güzellik merkezi işletmecisi durumuna düştü. Diğer suç örgütlerine yapılan operasyonlardan sonra da mal varlıkları TMSF’ye geçenler oldu. Bu ve benzeri davaların artmasıyla sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğine kafa yorulmaya başlandı.

ORTAK TOPLANTI

Türkiye’de son yıllarda kara para aklamanın artması ve yöntemlerin biçim değiştirmesi üzerine toplantılar yapıldı. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve AKP kurmaylarının katıldığı toplantıdan sonra yeni bir yasal düzenleme yapılacağı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı’nın operasyonlar devam ederken bu tür işletmelerin mal varlıklarına ‘geçici el koyma’ talebi olduğu biliniyor. Bakanlık, MASAK raporları gelmeden varlıklarının kaçırılmasının önlenmesi için ‘geçici el koyma’ işleminin yapılmasına ilişkin yasal düzenleme talep etti.

ÇÖZÜM ARAYIŞI

AKP kurmayları birden fazla bakanlığı ilgilendiren konuda yeni adım atacaklarını belirterek, “Güzellik salonu veya eğlence mekanları gibi özellik arz eden yerlerin devlet tarafından yönetilmesi mümkün değil. Kayyım atansa da buraların yönetimini devlet yapamaz. Bir an önce satışlarının yapılması gerekir. Buna çözüm aranıyor. İhtiyaç olması halinde bir yasal düzenleme yapılması da söz konusu olacak. Derhal satılabilmesine yönelik bir adım atılacak” dediler.