Kaş Marina’ya AVM ve otel yapılmak için "imar planında değişiklik" planı

Kaş Marina’ya AVM ve otel yapılmak için "imar planında değişiklik" planı
Kaş Marina’ya ticari alanlar, otel ve SPA merkezi eklemek için imar planında değişiklik planlanıyor.Kaş Çevre Derneği, denizi kirletecek, sit alanını tehdit edecek, trafik ve otopark sorununu artıracak, Kaş’ın kendine özgü;...

Kaş Marina’ya ticari alanlar, otel ve SPA merkezi eklemek için imar planında değişiklik planlanıyor.

Kaş Çevre Derneği, denizi kirletecek, sit alanını tehdit edecek, trafik ve otopark sorununu artıracak, Kaş’ın kendine özgü; doğa ile bütünleşik yerel/butik turizm ve alışveriş geleneğini bozacak, Kaş’ın esnafını ekonominin dışına itme tehlikesi taşıyan, kamu yararı bulunmayan otel /AVM projesinin geri çekilmesini talep etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ni plan değişikliğini iptal etmeye çağıran Kaşlılar, Change.org üzerinden bir de imza kampanyası başlattı.

Otel, ticari alanlar, spa ilavesi” ve ilave iki yüzer iskele

Yeşil Gazete'de yer alan habere göre Kaş Yat Limanı (Kaş Marina), 2008 yılından beri, yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına Makyol-Setur ortaklığı olan Makmarin A.Ş. tarafından işletiliyor. İmar planı değişikliğiyle, limana “otel, ticari alanlar, spa ilavesi” ve ilave iki yüzer iskele yapılmak isteniyor. Bunun için de yüzde 5 olan inşaat izni oranının yüzde 8’e çıkarılması, 4,5m. olan kat yüksekliğinin 6,5m.’ye çıkarılması, karasal alanların hesaplanmasında, 2,198.42 m² olan mendirek alanının da hesaba katılması, halen 3472 m2 olan kapalı alanının 5049 m2’ye çıkarılması (1577 m2 ilave inşaat), 487 tekne bağlama kapasitesine ilaveten denize iki adet 122 tekne kapasiteli yeni yüzer iskele yapma izni ve daha evvelki plan ile mevcut durum arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi talep ediliyor.

AKP ve MHP oylarıyla kabul kararı

Marina için imar planı değişikliği teklifi Kaş Belediye Meclisi‘ne daha önce üç defa gelmişti. 4 Ocak 2021’de oybirliğiyle ret, 1 Temmuz 2022 tarihinde oyçokluğuyla ret (AKP kabul, CHP-İYİP-MHP ret) ve 1 Mart 2023 tarihinde de oyçokluğuyla kabul (AKP-MHP oylarıyla kabul) kararı çıktı.

7 Ağustos'ta gündeme gelmesi bekleniyor

Antalya Büyükşehir Meclisi’nde ise iki kez gündeme alındı. İlkinde oy birliğiyle reddedilirken ikincisinde plan değişikliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na iade edilmesi kararı alınarak gündemden çıkarıldı.

Ancak 27 Temmuz 2023 tarihli İmar Komisyonu’nda genişletmeye oy birliği ile onay verildiği öğrenildi. Kararın 7 Ağustos 2023 tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclis gündemine getirileceği tahmin ediliyor.

"AVM yapımı için bir rant projesi"

Projenin tamamen otel-AVM yapımı için bir rant projesi olduğuna dikkat çeken çevre aktivistleri, Kaş’ın siluetini ; kıyıdan deniz manzarasını, denizden kıyı manzarasını bozacak, halkın deniz ile bağlantısını iyice koparacak, deniz kirliliğini artıracak ve arkeolojik sit alanına zarar verecek girişimle ilgili Antalya Büyük Şehir Belediye Meclisi’ni planı reddetmeye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını ise bu iptal etmeye davet etti; mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.