Katil dersini iyi calışmış

Katil dersini iyi calışmış
Türkiye’de büyük tepki yaratan akademisyen Aylin Sözer cinayetinin şüphelisi Kemal Ayyıldız, “Canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmek” suçundan tutuklandı. Şüphelinin, “Delbe” olan soyadını mahkeme kararıyla...

Türkiye’de büyük tepki yaratan akademisyen Aylin Sözer cinayetinin şüphelisi Kemal Ayyıldız, “Canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmek” suçundan tutuklandı. Şüphelinin, “Delbe” olan soyadını mahkeme kararıyla 2019’da Ayyıldız olarak değiştirdiği öğrenildi.
Ayyıldız’ın, cinayeti önceden planladığına ilişkin deliller bulunduğu da belirtildi. Olay yerinde üzerinde kan izi bulunduğu kaydedilen yırtık ve kirli muayene eldivenleri ile ‘kargaburun’ adı verilen pense bulundu. Şüphelinın üzerinde 3 gram uyuşturucu madde ele geçirildiği de öğrenildi.
Polis ekipleri olayın meydana geldiği İstanbul Maltepe’de Aylin Sözer’in oturduğu binaya geldiğinde şüphelinin, daireye girmeye çalışan güvenlik güçlerinin üzerine doğalgaz borusunu söküp ateşleyerek tuttuğu kaydedildi. Şüphelinin müdahale eden polis memurlarından birini de elinden bıçakla yaraladığı bildirildi.
ŞÜPHELİDAN İTİRAF
İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü’nde gözaltına alınan Ayyıldız, işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edildi. Şüphelinin ifadesinde suçunu itiraf ettiği, Aylin Sözer’le 2009 yılında internet üzerinden tanıştıklarını iddia ettiği bildirildi. Şüphelinin, olay günü uyuşturucu kullandığını, Sözer’i ise aralarında çıkan kıskançlık tartışması sonucu bıçaklayarak öldürdüğünü söylediği kaydedildi.
Şüphelinin olaydan sonra Aylin Sözer’in hesabından 260 bin lirayı kardeşinin hesabına EFT yapmaya çalıştığı da tespit edildi. Ayrıca Sözer’in telefonundan bir öğrencisine mesaj atarak onu da EFT ile gönderdiği parayı euroya çevirmesi için kandırmaya çalıştığı belirtildi. Ayyıldız’ın eski eşine şiddet uyguladığı ancak ceza almadığı da ortaya çıktı.

Fail odaklı haberler yapılmalı

Bidebunu izle yayınında konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Aylin Sözer cinayetine ilişkin, “Katil dersine iyi çalışmış. Dikkat ederseniz önceden planını programını yapmış. Nerede ne söyleyeceğini, ifadesini bile çalışmış” değerlendirmesini yaptı.
Kadına karşı şiddetin yasalarda bir suç olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Güllü, “Dünden beri herkes ‘En ağır şekilde cezalandırılmalı’ diyor. Bizce en ağır ceza, bir kadının hayatını karartan insanın hayatının kalanını karanlıklar içerisinde geçirmesi. Fakat mevcut yasalarla 15 sene sonra çıkıyorlar. Bu böyle oldukça kadına karşı şiddet bitmez” dedi.
Güllü, cinayete ilişkin yapılan haberleri ve kullanılan dili de eleştirerek, “Bir kadın öldürülmüş, bunun eski sevgilisi , yenisi olmaz. Fail odaklı haber yapılmalı.” dedi.

Sözer’in kuzeni: ‘Sevgililik iddiaları yalan’

İstanbul Maltepe’deki evinde dün öldürülen Aylin Sözer’in yakınları, l şüphelinin, Sözer’in eski sevgilisi olduğu iddialarını reddetti. Sözer’in kuzeni Serap Savcı, kuzeninin yaklaşık iki ay önce bu eve taşındığını belirterek şunları söyledii:
“Bina sakinleri de bu adamı tanıyormuş, Aylin yeni dolap yaptırmak isteyince ondan yapmasını istemiş ama adam çok yüksek bir fiyat çıkarınca vazgeçmiş. O gün binaya elini kolunu sallaya sallaya girmiş, daha önce girip çıktığı için de sorun olmamış.” Serap Savcı, 48 yaşındaki Aylin Sözer’in 22 yaşında bir oğlu olduğunu ve haberlerde öne sürülen iddiaların gerçeği yansıtmadığını, bu durumun tüm aileyi yaraladığını ifade ederek, “Bu çirkin ve yalan haberlerle arkasından bıraktığı evladı ve tüm ailesi daha çok yaraladı” dedi.

Öğrencilerinden protesto eylemi

Aydın Üniversitesi öğrencileri, Aylin Sözer’in katledilmesini kampüs binasında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Öğrenciler Sözer’in anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Açıklamada, “Kadın cinayetleri bir an önce son bulsun, Aylin Hoca katledildi” pankartı açan öğrenciler, “Yaşamak istiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

EVİNİN ÖNÜNDE PROTESTO

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da Sözer’in evinin önünde kadın cinayetlerini protesto etti. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Aylin, Selda, Vesile, Betül ve yüzlerce kadın bugün aramızda olabilirdi. Her gün kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemize devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı. Platformun Ankara’daki eylemine ise polis müdahale etti ve kadınlar gözaltına alındı.