KKTC Pile-Yiğitler Yol Projesi'ne müdahale eden BM güçlerine ait araçlar dozerlerle sürüldü!

KKTC Pile-Yiğitler Yol Projesi'ne müdahale eden BM güçlerine ait araçlar dozerlerle sürüldü!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyü ve KKTC ulaşımını kolaylaştırmak için başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne BM askerleri müdahale...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyü ve KKTC ulaşımını kolaylaştırmak için başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne BM askerleri müdahale etti. Bölgeye giren BM araçları KKTC dozerleriyle itilerek alandan çıkarılmaya çalışıldı.

Birleşmiş Milletler askerleri "ara bölge" olduğu gerekçesiyle projeye müdahale etti.

Polis Özel Harekat birlikleri, yola barikat kuran ve yol yapımını engellemeye çalışan BM askerlerine ait araçları sürerek çıkarmaya çalıştı. Polisin müdahalesiyle barikatlar kaldırıldı.

BM Barış Gücü "Saldırı" dedi

BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki faaliyetlerini yürüten UNFICYP yaptığı açıklamada “Kıbrıs Türk tarafından bu sabah gerçekleştirilen BM Barış Güçlerine yönelik saldırıları ve BM araçlarına verilen zararları şiddetle kınadığını” belirtti.

Açıklamada, “Olay, Pyla/Pile yakınlarındaki tampon bölgede, BM Barış Güçlerinin yetkisiz inşaat çalışmalarını engellemeye yönelik yasal görevlerini yerine getirdiği sırada meydana gelmiştir” denildi.

"BM Barış Güçlerinin güvenliğinin tehdit edilmesi ve BM mülküne zarar verilmesi, uluslararası hukuka göre kabul edilemez" olarak değerlendirilen olayın cezai yaptırımı olacağı ifade edildi.

UNFICYP, Kıbrıs Türk tarafını, BM tampon bölgesindeki misyonun yetkisine saygı göstermeye, gerilimi daha da artırabilecek herhangi bir eylemden kaçınmaya ve derhal tüm personel ve ekipmanlarını BM tampon bölgesinden çekmeye çağırdı.

KKTC Dışişleri: "Proje tamamlanacak"

BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türkü dostu bir örgüt olmadığını savunan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak" şeklinde konuştu.