Kocaeli'de TMO silosunda patlama

Kocaeli'de TMO silosunda patlama
Kocaeli'nde Derince Liman Bölgesinde patlama meydana geldi.Patlamanın TMO'ya ait bir tahıl silolarında yaşandığı öğrenildi. Patlamadan 13 silo etkilendi. Patlama nedeniyle 12 kişinin yaralandığı öğrenilirken olay yerine çok...

Kocaeli'nde Derince Liman Bölgesinde patlama meydana geldi.

Patlamanın TMO'ya ait bir tahıl silolarında yaşandığı öğrenildi. Patlamadan 13 silo etkilendi. Patlama nedeniyle 12 kişinin yaralandığı öğrenilirken olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Deprem oluyor zannettik ama sonra TMO'nun silosunun patladığını gördük. Yaralıları tespit edip hastaneye ulaştırmakla meşgulüz. Elimizde net bilgiler yok. Yaralı 3-4 arkadaşımızı hastaneye gönderdik. Bunlar tahıl silosuydu. Teknik bir olay, arkadaşlarımız bilgilendirme yapacak. Bir sıkışmadan dolayı patlama oluştu.  Şiddetli bir patlamaydı. Ben belediye binasından bile hissettim. İnşallah ölüm olmamıştır"

"Tahıl tozundan kaynaklı olduğu anlaşılıyor"

Vali Seddar Yavuz, TMO silolarında patlama yaşandığının iletildiğini belirterek, "Bütün arama kurtarma ekiplerini yönlendirdik. Yaralılar olduğu yönünde bilgi var. Ben de bölgeye seyir halindeyim" dedi Yavuz "Oluşabilecek diğer patlama risklerine karşı güvenlik birimlerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar. Enkaz altında kimse yok. Bir patlama olduğuna dair bir emare henüz yok. Tahıl tozu sıkışmasından kaynaklı bir patlama olduğu anlaşılıyor. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Yeni bir patlama öngörmüyoruz ancak tedbirleri alıyoruz."

Uzmanlar tahıl tozunun patlayıcı niteliğinde olduğunu ve depolarda toz patlamasını önlemek için tahıl tozu emisyon kontrolü yapılması gerektiğini söylüyor. Toz patlaması en çok hububat, şeker ve benzeri ürün depolarında yaşanıyor.

AFAD'dan açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, patlamaya AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından müdahale edildiğini belirtti.

Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün saat 14.50 sıralarında, liman bölgesinde bir patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda meydana gelen yangına AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından müdahale edilmektedir. Patlama sonucunda göçük altında kalan bir vatandaşımız kurtarılmıştır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre; olayda 12 vatandaşımız yaralanmış olup, an itibarıyla can kaybı bulunmamaktadır. Olaydan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Yaralanan 3 kişi entübe edildi"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yaralanan 12 kişiden 3’ünün entübe edildiğini açıkladı.

50 bin ton buğday zarar görmüş olabilir

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, patlamanın olduğu Derince'ye doğru yola çıktığını söyledi. Güldal, "Patlama nedeni henüz belli değil. Buğday tozu sıkışmasından kaynaklı olduğu söyleniyor. Buğdayın çürümesinden kaynaklı patlama söz konusu değil. Buğday silolarında 50 bin ton buğday var. Ne kadarının zarar gördüğü henüz belli değil" dedi.   

13 silo kuyusunda hasar meydana geldi

Toprak Mahsülleri Ofisi'nden yapılan açıklamada ise 13 adet siloda hasar meydana geldiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi: 

"07 Ağustos 2023 tarihinde TMO Derince Silosunda 14:45 dolaylarında bir patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlama nedeniyle 13 adet silo kuyusu ve müştemilatı yapılarında hasar meydana gelmiştir. Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir."