Kritik dönemeçlerde Soylu'ya sahip çıkan Bahçeli neden eski bakanın arkasında duruyor?

Kritik dönemeçlerde Soylu'ya sahip çıkan Bahçeli neden eski bakanın arkasında duruyor?
CANDAN YILDIZAKP’nin koalisyon ortağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık bir araya gelip fikir alışverişinde bulunduğu MHP’nin lideri Devlet Bahçeli kritik bir süreçte yine Süleyman Soylu’ya sahip çıktı.Kritik süreç,...

CANDAN YILDIZ

AKP’nin koalisyon ortağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık bir araya gelip fikir alışverişinde bulunduğu MHP’nin lideri Devlet Bahçeli kritik bir süreçte yine Süleyman Soylu’ya sahip çıktı.

Kritik süreç, Ayhan Bora Kaplan soruşturması…

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil AKP’li hiçbir isimden Ayhan Bora Kaplan operasyonuyla ilgili açıklama, yorum gelmezken, Bahçeli’nin öne çıkarak Soylu’ya kalkan olması dikkat çekici.

Hatırlatalım…

Gazete Pencere’den Nuray Babacan, MHP yönetiminin bazı isimler adına kaygı duyduğunu, kimi aracıların MHP yönetimiyle görüştüğünü ve operasyonun ‘amaç ve kapsamı’ hakkında brifing verdiğini yazmıştı.

Acaba aracıların verdiği brifing ikna edici olmadığı için mi Bahçeli Soylu’nun arkasında olduğunu beyan etti?

Devam eden bir soruşturmaya siyasi gölge düşüren bu açıklama acaba yargı ve emniyet bünyesinde soruşturmayı sürdüren isimlere, ilgili bakanlara bir mesaj mı?

Ya da Bahçeli, Soylu üzerinden 'soruşturma başka isimlere, cenahlara uzamasın' mesajı mı verdi?

Yerel seçimlere giderken, Cumhur İttifakı’nın 81 ilde ortak hareket edeceği açıklanmışken, AKP’nin MHP’ye ihtiyacı ortadayken Bahçeli’nin bu güçle konuştuğu açık.

Ankara’nın karanlık isimlerinden, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’a yönelik soruşturmanın öncesinde ve sonrasında da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddialar gündeme gelmişti.

O nedenle soruşturmanın sınırının ne olacağının, nereye kadar gideceğinin, mafya-siyaset-yargı ilişkisini ortaya çıkarıp çıkarmayacağının turnusol kağıdı olacaktı eski bakanla ilgili iddiaların araştırılması…

Çünkü iddialar şöyleydi:

15 Temmuz darbe girişimi akşamı Ayhan Bora Kaplan aranarak adamlarıyla TRT Ankara’nın önüne çağrılmıştı. Çağıran kişi iddiaya göre Soylu’ydu ve kuzeni Sadık Soylu’nun telefonunu kullanmıştı çağırmak için. Sadık Soylu ise kendisinin çağırdığını açıklamıştı.

Bir diğer iddia da Ayhan Bora Kaplan’ın liderliğini yaptığı suç örgütünün15 Temmuz sonrası palazlandığı, hakkındaki soruşturmaların yargı eliyle kovuşturmaya dönüştürülmediği… Kimi emniyet mensuplarının Ayhan Bora Kaplan’la çalıştığı…

Bütün bu iddialara rağmen Devlet Bahçeli, sınırı çekti ve “MHP sonuna kadar Süleyman Soylu’nun arkasındadır” dedi.

Bahçeli açıklamasında Ayhan Bora Kaplan adını hiç geçirmeden “adli bir vaka üzerinden Soylu’ya ve bakanlık dönemine ilişkin mesnetsiz iddialarda bulunanların potansiyel bir rövanş alma gayesine heves ettikleri elbette dikkatli ve uyanık gözlerden kaçmamaktadır. Sayın Soylu 2016 yılından 2023 yılına kadar üstlendiği bakanlık sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmiş bir devlet ve siyaset insanıdır.”

Bahçeli’nin Ayhan Bora Kaplan soruşturması sürerken, mafya-siyaset bağlantısının hayatın olağan akışına uygun olduğu apaçık ortadayken ön alarak Soylu’ya tam desteğini açıklaması düşündürücü.

Bahçeli’nin Soylu’yu ‘devlet insanı’ olarak nitelemesi de önemli. Zira bu eski bakana ‘devlet zırhı’ da sağlayabilir.

Bahçeli her kritik süreçte Soylu’nun arkasında durdu.

2020 yılında Covid pandemisiyle ilgili ‘sokağa çıkma yasağı’nın son anda duyurulması sonrası marketler önünde uzun kuyruklar oluşunca dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘sorumluluk benim’ diyerek sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurmuştu.

O gün Soylu lehine birçok sosyal medya hesabı paylaşımlar yapmış, istifanın kabul edilmemesi gerektiğini yazmıştı.

Yaklaşık üç yıl sonra CHP'li Özgür Özel de Soylu’nun trol ordusu olduğunu açıklamıştı.

O istifa sürecinde Devlet Bahçeli yine Soylu’ya sahip çıkarak "Süleyman Soylu azimli, inançlı, dirayetli ve mücadeleci kişiliğiyle Türkiye'nin en hassas döneminde üstlendiği bakanlık görevini başarıyla yerine getirmiştir. Bizim temennimiz bu görevine kararlılıkla devamından yanadır” ifadesini kullanmıştı.

Devlet Bahçeli, suç örgütü lideri Sedat Peker’in Soylu ile ilgili gündeme getirdiği iddialarla ilgili de 2021 yılında Meclis grup konuşmasında “İkazen diyorum ki hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı’nın boynuna tasma geçiremeyecek buna da hiçbir alçağın gücü yetmeyecektir. Türkiye’nin gündemi video kayıtlarıyla rehin alınamaz” demişti.


Soylu, Aylan Bora Kaplan'ın kendisine yakın olduğu haberleriyle ilgili "Operasyon çocukları devrede, aynı 'aynı medya', 'aynı kaynaklar' " derken Bahçeli'nin açıklaması sonrası da "Allah başımızdan eksik etmesin" dedi.

Devlette devamlılık esas.

Tıpkı Hablemitoğlu suikastında sanık ve itirafçı, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı olan eski asker Nuri Gökhan Bozkır’ın tahliye edilip korunması gibi… Adli kontrolle tahliye edilen Nuri Gökhan Bozkır şu anda firarda.

Tıpkı, Uğur Mumcu suikastının neden aydınlatılamadığı konusunda Mehmet Ağar’ın Güldal Mumcu’ya ‘Bir tuğla çekersek duvar yıkılır' demesi gibi… Her ne kadar Ağar bu sözü söylemediğini iddia etse de Mumcu ailesi bu sözün söylediğini teyit etmişti.

Şimdi soru şu... Ayhan Bora Kaplan soruşturması mafyanın ilişkiler ağına ilişkin duvardan bir tuğlayı çekecek mi?