Kulis: AKP'de iki aşamalı anayasa değişikliği planı... Üç partinin desteğini isteyecek

Kulis: AKP'de iki aşamalı anayasa değişikliği planı... Üç partinin desteğini isteyecek
AKP’nin “Başörtüsüne anayasal güvence” sözleriyle duyurduğu, iki maddeden oluşan teklif, 1 Ekim’de başlayacak 28. Dönem 2. yasama yılında Meclis’in önemli gündem maddesi olacak. Anayasa'nın 24. ve 41. maddesinde değişiklik...

AKP’nin “Başörtüsüne anayasal güvence” sözleriyle duyurduğu, iki maddeden oluşan teklif, 1 Ekim’de başlayacak 28. Dönem 2. yasama yılında Meclis’in önemli gündem maddesi olacak. Anayasa'nın 24. ve 41. maddesinde değişiklik öngören teklifin ilk maddesi ile tartışmalı çok sayıda kıyafete anayasal güvence getiriliyor. AKP; Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin desteği için kapısını çalacak. 

Sandalye hesabı 

Teklifin TBMM’de doğrudan kabul edilmesi için 400, referanduma götürülmesi için 360 oya ihtiyaç bulunuyor. BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Cumhur İttifakı'nda AKP’nin 263, MHP’nin 50, Yeniden Refah Partisi’nin beş, HÜDA PAR’ın dört ve DSP’nin bir milletvekili bulunuyor. Toplam 323 sandalyeye ulaşan Cumhur İttifakı, öncelikle teklifi referanduma götürmek için destek turuna çıkacak. Bu kapsamda Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ne güvenen iktidar kurmayları, Meclis kulisinde gazetecilere de aynı yönde açıklamalarda bulundu.

“Üç partiye güveniyoruz” diyen iktidarın önceliği, bu partilerle temas olacak. DEVA Partisi’nin 15, Saadet Partisi çatısı altında toplanan iki partinin ise 20 milletvekili bulunuyor. İktidarın bu partilerden destek almasıyla sayı, referandum sınırı olan 358’e ulaşacak.

Sona bırakılacak 

İktidarın Anayasa değişikliği teklifi için bir sonraki hamlesinin muhalefete çift sandık önereceği öne sürüldü. Buna göre, iki oya daha ulaşılması durumunda 360 oyla referandumun kapısını aralayacak iktidar, CHP, YSP ve İyi Parti ile kuracakları temaslarda, “Destek verilmezse yerel seçimlerde referandum sandığının kurulacağını” ima edecek. Bu aşamadan sonra muhalefetin destek vermesi beklenecek.