Macron'dan ilk Türkçe mesaj

Macron'dan ilk Türkçe mesaj
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, twitter hesabından ilk kez Türkçe paylaşım yaptı. Macron tweetinde, “Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik; iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım” dediFransa Cumhurbaşkanı...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, twitter hesabından ilk kez Türkçe paylaşım yaptı. Macron tweetinde, “Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik; iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım” dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından ilk kez Türkçe paylaşımda bulunarak, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Emmanuel Macron, şunları kaydetti: "Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik; iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosunun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim." 24-25 Eylül'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de Doğu Akdeniz'in de gündem maddeleri arasında yer alacağı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi düzenlenecek.

Ne olmuştu?

Fransa ve Türkiye arasında son dönemde gerilimin yüksek olduğu biliniyor. İki ülke arasındaki ipler, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de, Türk savaş gemisinin Fransız gemisini taciz ettiği iddiasını ortaya atmasıyla gerilmeye başladı. NATO’nun bu konuda başlattığı soruşturma ise Türkiye’nin suçlanmamasıyla sonuçlandı. Fransa ise bölgede Yunanistan’ı desteklemeye devam etti, geçtiğimiz hafta Korsika’nın başkenti Ajaccio’da AB Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi çerçevesinde Akdeniz’e kıyısı olan 7 ülke ile görüşmeler yaptı. Öte yandan geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz konusunda Avrupa Birliğinin (AB) dürüst bir arabulucu olarak davranması gerektiğini belirterek, "Birliğin çıkarı, tek bir üyesinin çıkarına indirgenmemeli." açıklamasını yapmıştı.

 ‘Türkiye bölgede yalnız kaldı’

Doğu Akdeniz’deki gerilimle ilgili olarak Pencere’ye konuşan Prof. Dr. İlhan Uzgel, Macron’un Türkçe tweetinin köşeye sıkışma anlamına gelmediğini söyledi. Uzgel, “Atılan Türkçe tweet Türkiye adına bir zafer değil. Zaten sıkışmış olan da Macron değil. Fransa’nın Doğu Akdeniz’e kıyısı yok, alan kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan ülke Türkiye” dedi. Tweetin sadece gerilim siyasetine ara vermek için atıldığını söyleyen Uzgel, “Türkiye bölgedeki tüm seçeneklerini tüketti ve yalnız kaldı. Yaklaşan AB zirvesinde Türkiye’ye yaptırım uygulanabilir. Ucuz polemiklere girmek yerine Türkiye’nin ne yaptığına bakmamız lazım” diye devam etti.

 ‘MACRON SARKOZY’NİN ETKİSİNDE KALIYOR’

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bakanların atanması ve ülkede yaşanan krizlerin yönetimi konusunda eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin etkisinde kaldığı belirtildi. Le Figaro gazetesinin özel haberinde, Macron'un Sarkozy ile sıklıkla görüştüğü kaydedildi. Sarkozy'nin Macron ile görüşmelerine ilişkin, "Tavsiyelerde bulunmuyorum ancak cumhurbaşkanı olsaydım yapacağım şeyleri söylüyorum. Fransa'da krizleri derinleştirecek hiçbir şey yapmayacağım." dediği ifade edildi. Eski Cumhurbaşkanı'nın ayrıca ülkede toplumsal olaylara neden olan emeklilik reformunun Fransızları memnun etmeyeceği konusunda Macron'u uyardığı belirtildi.

ALMAN ELÇİDEN SOPALI AÇIKLAMA

Türkiye’nin Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de yaşadığı gerilimle ilgili olay yaratacak bir ifade de Yunanistan Parlamentosu'nda konuşan Almanya'nın Atina Büyükelçisi Ernst Reichel’den geldi. Reichel, "AB Konseyi çok yakında Türkiye'ye sopasını gösterecek" dedi. Yunanistan Parlamentosu Avrupa Daimi Komitesi’nde konuşan Reichel, “Karşımızda zor bir komşu var. Bu bir sorun çünkü sadece Türkiye değil başka bir zorlu komşu olan Rusya da var. Türkiye’yi ikna etmek zorundayız. Mesele nasıl ikna edeceğimiz. Bence doğru cevap havuç ve sopa yaklaşımı. AB Konseyi çok yakında Türkiye’ye sopasını gösterecek” dedi. Reichel ayrıca, 24-25 Eylül'deki AB Zirvesi'nde Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının gündemde olduğunu iddia etti.