Madencilerin yası bitmiyor

“Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” diye düşmüşlerdi yeniden yollara. Yıllardır aradıkları hakları için… 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madenci değil tüm Türkiye göçük altında kalmıştı Soma’da. Tahir Çetin ile...

Madencilerin yası bitmiyor

“Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” diye düşmüşlerdi yeniden yollara. Yıllardır aradıkları hakları için… 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madenci değil tüm Türkiye göçük altında kalmıştı Soma’da. Tahir Çetin ile Ali Faik İnter, Soma Katliamı’nın artçı sarsıntılarında işlerini kaybeden, üstelik Uyar Madencilik’ten tazminat bile alamayan madencilerin sesiydi yıllardır. AKP temsilcilerinin sözleri suya yazılıyordu, “Bana mı çalışıyorsun? Oy vermeseydin” bile diyen çıktı. Son bir umutla vardıkları Ankara’dan hayal kırıklığıyla dönerken kavuşamadılar sevdiklerine. Eve o kadar yaklaşmışken Kırkağaç’ta devrildi otomobilleri… Hem sevdiklerini hem yoldaşlarını yasa boğdular.

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter için Soma'da tören düzenlendi. Ali Faik İnter önceki gün Soma Mezarlığı’nda toprağa verildi. Tahir Çetin’in cenazesi, Soma’daki törenden sonra dün İzmir’in Kınık ilçesine götürüldü. Çetin, Kınık Cemevi’ndeki törenin ardından ilçe mezarlığında toprağa verildi.

Soma’da Bağımsız Maden İş Sendikası önünde toplandı Somalılar, madenci aileleri. “Kaza değil, bu bir cinayet” sloganlarıyla Beşyol’daki madenci anıtına yürüdüler, Tahir Çetin ile Ali Faik İnter huzurunda tüm madencilere saygı duruşu vardı. CHP’li Okyay Sındır, Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, HDP’li Musa Piroğlu, Emek Partisi, TKP, TÖP ve çeşitli sendika yöneticileri de acıyı paylaşmak için Soma’daydı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: “Bir tarafta yandaş şirketin 5 milyar lira vergi borcunu bir önerge ile silenler, 25 milyon lira o paranın 20'de birini vermediler diye 17 kere gidip geldi Ankara'ya Tahir Başkan’la Ali Faik İnter. Kırkağaç’ta, Soma’da, Savaştepe’de, Kınık’ta kalabalık cenazeler yapıyoruz. Kalabalık cenazeler yerine hak aranırken kalabalık olmak lazım. Onların sesine ses olursak seslerini kesemezler. Yas tutmamak için mücadeleye destek vermeliyiz.”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu: “Patronların tarafı olduğu işçi cinayetleri, kaza değildir, planlayarak ve tasarlanarak ortaya çıkar. Ortak mücadele vermezsek anmalarda buluşmaya devam edeceğiz.”

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal: “Sözün bittiği yerdeyiz. Namus ve şeref sözlerinde durmadılar.”

Öne Çıkanlar