Mahkeme yürütmeyi durdurdu: Boğaziçili 16 öğrencinin kampüse giriş yasağı kalktı

Mahkeme yürütmeyi durdurdu: Boğaziçili 16 öğrencinin kampüse giriş yasağı kalktı
Boğaziçi Üniversitesi’nde demokratik üniversite’ nöbetinde yer alan 16 öğrencinin okula giriş ve çıkışları engellenmişti. Öğrencilerin, suç duyurusu üzerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.Boğaziçi Üniversitesi’nde...

Boğaziçi Üniversitesi’nde demokratik üniversite’ nöbetinde yer alan 16 öğrencinin okula giriş ve çıkışları engellenmişti. Öğrencilerin, suç duyurusu üzerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde  20 Aralık’ta düzenlenen senato toplantısında  fen ve edebiyatın bölünmesine, yönetim bilimleri fakültesinin kapatılıp İİBF’ye bağlanmasına karar verilmişti. Bu karardan sonra da protestolar devam etmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu da, 25 Aralık’tan itibaren ‘demokratik üniversite’ nöbetine başlayacaklarını duyurmuştu.

25-28 Aralık tarihleri arasındaysa en az 16 öğrencinin kartları gerekçesiz bir şekilde pasif hale getirilmiş ve okula girişi engellenmişti. Girişi engellenen öğrenciler arasında yurtta kalanlar da var.

Öğrenciler bunun üzerine suç duyurusunda bulunmuştu.

Okul yönetimi, öğrencilerin kartlarını iptal ettikten bir süre sonra öğrencilere bir ay okuldan uzaklaştırıldığını tebliğ etti ancak öğrencilerin savunması alınmadı, herhangi bir soruşturma da açılmadı.

Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre, Mahkeme, suç duyurusunda bulunan öğrencilerden ikisinin şikayeti üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Karar metninde şu ifadeler kullanıldı: “Dava konusu işlemin, eğitim hakkına ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, davalı idarenin savunması ve ara karar cevabı alınıp veya savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, savunma ve ara karara cevap verebilmesi için davalı idareye 30 gün süre verilmesine oy briliğiyle karar verildi.”

Edindiği bilgiye göre okula girişi yasaklanan öğrencilerin neredeyse tamamının kartı şu an aktif durumda yani öğrenciler, yürütmeyi durdurma kararı alamasa bile şu an okula girebiliyor.