Merdan Yanardağ'ın Abdullah Öcalan açıklamalarının ardından RTÜK Tele1'e inceleme başlattı

Merdan Yanardağ'ın Abdullah Öcalan açıklamalarının ardından RTÜK Tele1'e inceleme başlattı
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın, terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan hakkında söyledikleri sebebiyle Tele1 hakkında inceleme başlatıldığını...

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın, terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan hakkında söyledikleri sebebiyle Tele1 hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

Yanardağ, bu akşam Tele1'de ekrana gelen "4 soru 4 yanıt" programında Abdullah Öcalan'ın tecritinin kaldırılması gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri ekledi:

"İmralı'ya baktığımız zaman, 70 yaşını geçmiş bir Abdullah Öcalan ve kabul etmek gerekir ki çok uzun süredir, 25 yıldır kesintisiz hapiste ve tecritte olan bir kişiden bahsediyoruz. Türkiye'de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur. Normal infaz yasaları geçerli olsa aslında serbest bırakılması gerekiyor, ev hapsi vs.

Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Biz görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. O izliyor mu izlemiyor mu bilmiyoruz. Ama orada elinde rehin olarak tutmuşsun, adamla pazarlık yapıyorsun. Onun üzerinden tehdit savuruyorsun. Ailesiyle bile görüşemiyor, avukatlarıyla görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan hafife alınacak birisi değil.

Neredeyse cezaevinde filozof oldu çünkü okumaktan başka bir şey yapmıyor. Siyaseti doğru okuyan, doğru göre, doğru çözümleyen son derece zeki birisidir."

RTÜK inceleme başlattı

Bunun üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahir, Tele1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu:

"Binlerce kişinin katili terörist başını öven Merdan Yanardağ denilen şahsın açıklamaları üzerine Tele 1 hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

"Hadi oradan motajcılar"

Programdaki söz konusu anların görüntülerinin AKP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından da paylaşılmasının ardından Yanardağ, "Düşkün M.Ali Çelebi, AKP'nin Öcalan ile başlatmak istediği yeni çözüm sürecini (Ensarioğlu'nun açıklamalarına bakın) eleştirdiğim programdan, kesip biçerek hazırladığı video ile muhabirlik yapıp, partisine yaranmaya çalışmış. Troller de üzerine atlamış. Hadi oradan motajcılar" yorumunda bulundu.

Yanardağ, sosyal medyada Çelebi'ye yanıt verdiği paylaşımına şöyle devam etti:

"Kılıçdaroğlu kazanırsa Apo'ya af çıkaracak" şeklindeki AKP iftirası ve kara propagandası ile milletvekili Galip Ensarioğlu'nun Çözüm Sürecinde Öcalan'ı öven açıklamasını eleştirdiğim programdan, cımbızlayarak alınan kısımlar üzerinden "linç" yapılmaya çalışılıyor. Aklaksızsınız!

AKP milletvekili Ensarioğlu'nun sözlerine ilişkin eleştiri ve ironiyi bile anlayacak kapasiteniz yok. Sizin aklınız bizim yurtseverliğimizi almaz. Ergemekon davasında birlikte yargılandığımız M. Ali Çeleb'nin montajcı muhabirliği ise çok trajik. Yazık. Hadi başka kapıya.

Yarın programda gerekli yanıtı verecek, çarpıtma ve iftirayı ortaya koyacağım.

Yanardağ'dan İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'ya: Sizi davet eden yok

Öte yandan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da Yanardağ'ın programda sarf ettiği ifadeler nedeniyle bir daha Tele1'e çıkmama kararı aldığını açıkladı:

"TELE 1 televizyonunda yayınlanan bir programda Teröristbaşı Öcalan’a tecritin kaldırılması yönünde yapılan değerlendirmeler sebebiyle İYİ Parti Sözcüsü olarak söz konusu kanalın hiçbir yayın davetine icabet etmeyeceğimi kamuoyuna saygılarımla arz ederim."

Merdan Yanardağ'ın ise Zorlu'ya yanıtı sert oldu. Yanardağ, "Sizi davet eden yok zaten.. Nereden çıkardınız?" dediği Kürşad'a eleştirisini şöyle sürdürdü: "AKP'li düşkün M. Ali Çelebi'nin montaj videosuna inanıp ikna olduğunuza göre, sizinle işimiz olmaz. Siz AKP iktidarına, Cumhuriyet düşmanlarına koltuk değneği olmayı sürdürün. Siyasetteki çapınızı da gördük. Yolunuz açık olsun."