Mersinli çocuk işçi: Çok güzel para kazanıyorlar, ben de mafya olmak istiyorum!

Mersinli çocuk işçi: Çok güzel para kazanıyorlar, ben de mafya olmak istiyorum!
Mersinli çocuk işçi, çetelere mesken olan mahallesinde kazandığı yevmiyenin azlığından dolayı farklı bir yere gidemediğini; çetelerin "rahat" para kazandığını ve ileri mafya olmak istediğini söyledi.Mersin’in Akdeniz ilçesine...

Mersinli çocuk işçi, çetelere mesken olan mahallesinde kazandığı yevmiyenin azlığından dolayı farklı bir yere gidemediğini; çetelerin "rahat" para kazandığını ve ileri mafya olmak istediğini söyledi.

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi’nde çocuk işçiler, yaşadıkları yere hapsolmuş ve "Hayalim zengin olmak, tek derdim eve ekmek götürmek" diyecek kadar çocukluğunu unutmuş durumda.

Evrensel'den Mahsun Kılıç'ın haberine göre çocuklar genellikle bahçe işlerinde tarım işçiliği yapıyor. Güneş doğmadan uyanmak zorunda kalan çocukların günlük yevmiyesi günü kurtarmaktan uzak. Sosyalleşebildikleri tek alan ise mahallenin parkı, o da mesai sonrası akşam saatlerinde.

Orta okul bittikten sonra çalışmaya başlayan 16 yaşındaki Mehmet 2 yıldır bahçe işine gidiyor (Çetelerle kurduğu ilişki nedeniyle isim değiştirilmiştir.) Gün boyu küfe taşıyor.

"Hocalarımız başarısız çocuklarla ilgilenmiyordu"

Muhammet de Mehmet gibi 16 yaşında ve iki yıldır bahçe işlerine gidiyor. Muhammet erken yaşta çalışmaya başlamasının nedenlerini “Okulda başarısızdım, hocalarımız da başarısız çocuklarla ilgilenmiyordu. O yüzden küfe taşıyorum. 440 lira yevmiyemiz var, 40 lirasını çavuş alıyor” diye sıralıyor.

18 yaşındaki Yusuf ise tekstilde çalışıyor. Çalışma nedenini “Eve kim ekmek götürecek? Mecburuz çalışmaya” ifadeleriyle anlatıyor.

İki yıldır bahçe işlerine giden 17 yaşındaki Diyar ise sohbet ettiğimiz park dışında eğlence alanları olmadığını söylüyor: “Baksana mahalleye, devlet bir şey yapmıyor buralara. Burası dışında eğlenmek için gidebileceğimiz bir yer yok.”

15 yaşındaki Tarık ise bahçeye gitmek için sabah 3’te uyandığını söylüyor. Başlarda zorlansa da zamanla alışmış buna.

"Tek derdim eve ekmek götürmek”

Tarık, eğlenmek ve sosyalleşmek için, “İşten sonra 2-3 saat parka geliyorum. Birkaç ayda bir de çarşıya gidebiliyoruz.” diyor. Mehmet ise “İşten eve, evden işe… Onun haricinde Kurtlar Vadisi ve Sıfır Bir izliyorum” diyor.

Aldıkları yevmiye ile mahalleden dışarı adım atamadıklarını söyleyen Dündar ise tek hayalinin ekonominin düzelmesi olduğunu söylüyor. Mehmet ise hayalleri ile gerçeği arasındaki keskin farkı iki cümlede özetliyor: “Tek hayalim zengin olmak. Tek derdimse eve ekmek götürmek.”

Ev ve araba hayali kuran Taner ise bir anda fark ederek “Hayallerimiz bile fakirleşti. Belediye yeni parklar yapsın. Parklarda Wi-Fi olsun. Yeni, güzel okullar da yapılsın” çağrısında bulunuyor. Tarık, bu yaz bir kere bile havuza girememiş, “İmkanım olsa yurt dışına çıkardım” diyor.

"Mafya olmak istiyorum"

Yusuf son yaşanan çatışmanın ortasında kalan çocuklardan biri. Yarım saat boyunca kendisine gelemediğini söyleyen Yusuf, çetelerin kendilerine de bazı tekliflerde bulunduklarını anlatarak “Çok güzel para kazanıyorlar ağabey. Ama biz ailemizden çekiniyoruz, o yüzden bir şey yapamıyoruz” diyor.

“Ailemden çekinmesem, rahat para. Ben de isterim” diyen Mehmet ise hatta bir keresinde yeltendiğini ancak yaptığı işten kendisine para vermeden kovulduğunu anlatarak devam ediyor.

Yeniden ailesinin sert tutumunu anlatarak “Şimdi yapmamıza izin vermiyorlar ama ilerde ben de mafya olmak istiyorum” diyerek yeniden söze giren Yusuf, “Buralarda; bahçe veya tekstilde ne zamana kadar çalışacağım?” diyor. Sohbet sona ererken Yusuf, heyecanlı heyecanlı dolandırıcıların videoları ve fotoğraflarını, bindikleri arabaları göstermeye devam ediyordu.

"Devlet de biliyor"

Gazeteci Mahsun Kılıç, haberinde şu bilgilere de yer veriyor:

Son yıllarda Şevket Sümer Mahallesi’nde sıklıkla yaşanan çete çatışmaları nedeniyle mahalle halkının can güvenliği endişesi büyümüş durumda. Mahallede 15 yaşındaki çocukların dahi silahlarla gezdiğini anlatan Mahalle Muhtarı Abdülbaki Esen, “Devlet bunu biliyor ama bir şey yapmıyor. Birileri bu çeteleri besliyor. Çeteler ne yapsa yanlarına kâr kalıyor” demişti.