Meryem Ana ayini için Trabzon'a gelen Patrik Bartholomeos: İzin veren makamlara dünya Ortodoks müminleri adına teşekkür etmek isteriz

Meryem Ana ayini için Trabzon'a gelen Patrik Bartholomeos: İzin veren makamlara dünya Ortodoks müminleri adına teşekkür etmek isteriz
Sümela’daki Meryem Ana ayini bugün. Ayin için Trabzon’a giden Patrik Bartholomeos, 2005 yılında Rahip Santoro’nun öldürüldüğü Katolik Santa Maria Kilisesi’ni ziyaret etti. Patrik Bartholomeos, “Trabzon ve Sümela’ya gelmemize...

Sümela’daki Meryem Ana ayini bugün. Ayin için Trabzon’a giden Patrik Bartholomeos, 2005 yılında Rahip Santoro’nun öldürüldüğü Katolik Santa Maria Kilisesi’ni ziyaret etti. Patrik Bartholomeos, “Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz.” dedi.

Sümela Manastırı’ndaki Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü için düzenlenecek ayine katılmak ve yönetmek üzere dün Trabzon’a gelen İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos; kentteki Katolik Santa Maria Kilisesi’ni ziyaret etti.

Burada kısa bir konuşma yapan Bartholomeos, kilise görevlilerine ve Trabzon’a gelmelerini sağlayan ülke yöneticilerine teşekkür etti.

Patrik Bartholomeos, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Meryem Anamızın inayetiyle tekrar Trabzon’a gelmeye ve sizlerle buluşmamıza vesile olan Tanrıya şükrediyoruz. Onuncu kez “Kara Dağlar” Rumca’da Oros Mela diye bilinen Karadağların dik yamacında Sümela Manastırında ayin yönetmek hazır bulunacak cemaat ve hazirûnun yanı sıra ayrıca yurt dışında bizi izleyecek olan binlerce kişi ile birlikte dualarımızı birleştirme imkânını bizlere bahşeden Meryem Ana’ya da bu yüce buluşmaya vesile olduğu için dualarımızı ve minnet duygularımızı yeniden yöneltiyoruz.

Malumunuz Trabzon’un geçmişinde inançlı ve büyük bir Rum nüfusu vardı. Gelişen şartlar neticesinde yüz yıl önce insanlar göç etti, mahalleler boşaldı, acılar yaşandı, aileler bölündü, okullar ve ibadethaneler ise zamanla metruk hale geldi. Hatıralarda, anılarda, şarkı ve hikâyelerde kalan bu yüzlerce yıllık bu zengin geçmiş yok olurken burada bulunduğumuz Santa Maria Kilisesi ise çan sesiyle, mumlar ve kandillerin yanması ile varlığını devam ettirdi. Tütsüler göğe yükseldi böylece bölgenin faaliyet dışı kalan yüzlerce ibadethanesini temsil edercesine Mesih İsa’mız ve Meryem Ana’mız bugüne dek anılmaya devam etti.

Santa Maria Kilisesi’ne her geldiğimizde bu yüce duygular canlanır ve kardeş Katolik Kilisesi’nin sevgi saygı ve dayanışmasını yeniden takdir etme fırsatı buluruz.

Dileriz ki tüm Hristiyanları, ayrım yapmaksızın kucaklayan, hizmet eden bu kutsal mekân daim olsun. Bu vesileyle büyük coşku ve kardeşlik duygularıyla bizlere kiliseyi açarak evimizde hissettiren Pederlere ve emeği geçen herkese, Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Başkanı Monsenyör Massimiliano Palinuro’yu tüm kurul üyelerini sevgi ve saygı ile selamlıyoruz.

Aziz dostumuz Papa Hazretleri 1. Francesco’nun patrikhanemize gösterdiği destek, dayanışma ve kardeşlik duyguları kilisemizin tarihinde olduğu gibi toplumumuzun tüm üyelerinin kalplerine de altın harfler ile kaydedilmiştir.

Ayrıca Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara da huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz.

Bu kiliseden ayrılmadan önce 2006 yılında maalesef ibadet ettiği esnada öldürülen Rahip Andrea Santoro’yu da anmak ve onun için dua etmek istiyoruz. Tanrı ruhuna huzur versin ve nuruyla aydınlatsın.”