Milli Savunma Bakanlığı: Yıl içerisinde sınırlardan kaçak geçiş yapmaya çalışan 4 bin 258 kişi yakalandı

Milli Savunma Bakanlığı: Yıl içerisinde sınırlardan kaçak geçiş yapmaya çalışan 4 bin 258 kişi yakalandı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada yıl içerisinde sınırlardan kaçak geçiş yapmaya çalışan 4 bin 258 kişinin yakalandığını ve bunların 326'sının FETÖ üyesi olduğu ifade edildi....

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada yıl içerisinde sınırlardan kaçak geçiş yapmaya çalışan 4 bin 258 kişinin yakalandığını ve bunların 326'sının FETÖ üyesi olduğu ifade edildi. Bakanlık ayrıca 17 Temmuz'da dolan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya tarafından durdurulduğunu hatırlatarak, anlaşmanın devamı için Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ve Türkiye arasındaki temasların sürdüğünü belirtti.

MSB'den yapılan açıklamada geride kalan haftada yasa dışı yollarla sınırdan geçmeye çalışan 193 kişinin yakalandığı ifade edilerek şöyle denildi:

"Bu şahıslardan 15’i FETÖ mensubu olmak üzere 20’si teröristtir. 2.900 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

Böylece yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 4.258’e, bunlardan FETÖ mensubu olanların sayısı 216’ya, toplam terörist sayısı ise 326’ya yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 128.812 olmuştur."

Bu hafta içerisinde (25 Temmuz 2023) İran sınırında Hudut Birliklerimiz tarafından Van İl Emniyet Müdürlüğü ile müşterek yapılan arama-tarama faaliyeti sonucu 2 bin 90 kilogram, yine aynı gün bir diğer olayda ise İran’dan ülkemize yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 5 kişi ile birlikte yaklaşık 33 kilogram (32.6 kg) toz esrar ele geçirilmiştir.

Yıl başından bu yana icra edilen operasyonlarda ise toplam 4 bin 492 kilogram uyuşturucu, 1.051 adet muhtelif uyuşturucu hap ve 23 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir.

Hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli olarak devam edilecektir.

Suriye’de istikrarın bir an önce sağlanması, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara da devam edilmektedir."

"Tahıl Koridoru Anlaşması için temaslar sürüyor"

17 Temmuz'da sona eren tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin bakanlık şu açıklamayı yaptı:

"Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yaşanan, bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Öncelikle ateşkes ve müteakiben kalıcı barışın sağlanması için etkin, kolaylaştırıcı rol üstlenmeye ve insani krizi hafifletmeye yönelik her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz.

Rusya Federasyonu tarafından durdurulan Tahıl Girişimi’nin devamına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileri ile temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir.

Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlamakla birlikte tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu Girişim’in devam etmesini temenni ediyoruz.

Ayrıca; Karadeniz’in rekabet alanına dönüşmemesi, mevcut hassas güvenlik dengesinin ‘Bölgesel Sahiplik’ ilkesi çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir."