Milyarlar harcanarak betona dönüştürülen Yassıada’ya ilgi yok

Milyarlar harcanarak betona dönüştürülen Yassıada’ya ilgi yok
İktidarın, Albayrak ailesine teslim ettiği Yassıada’ya neredeyse kimse uğramıyor. Adanın sokakları, meydanları bomboş, dükkanları kapalı.140 milyon 476 bin dolar harcanarak betona dönüştürülen Yassıada, ilgi görmedi. Ulaşımın...

İktidarın, Albayrak ailesine teslim ettiği Yassıada’ya neredeyse kimse uğramıyor. Adanın sokakları, meydanları bomboş, dükkanları kapalı.

140 milyon 476 bin dolar harcanarak betona dönüştürülen Yassıada, ilgi görmedi. Ulaşımın sınırlı ve pahalı olduğu adadaki müzeler ve cami bomboş.

Yassıada’daki projenin temeli 14 Mayıs 2015’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla atılmıştı. Temel atma töreninde konuşan Davutoğlu, “Burada, şehit Başbakanımızın, arkadaşlarının hatırasına bir nebze halel getirecek hiçbir eyleme, hiçbir toplantıya izin vermeyiz. Burada bir tek ağaç eksilirse, yerine ağaç dikilecek. Yeşil alan kesinlikle bugünkünden fazla olacak” demişti.

Adanın ismi de Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilmişti.

27 Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından açılışı yapılan adanın betona gömüldüğü ortaya çıkmıştı.

Açıldıktan sonra kısa bir süre rağbet gören adaya şimdi uğrayan yok.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, 140 milyon 476 bin 765 dolar, yani güncel kurla yaklaşık 3,8 milyar TL harcanan ada, adeta ıssız adaya dönüşmüş durumda.

Adaya ulaşım sınırlı ve pahalı. Ancak hafta sonu 300 TL’ye Kadıköy’den kalkan tekne ile gidilebiliyor. Tekneyi işleten ise Erdoğan ailesinin eski dostu, Yeni Şafak gazetesinin patronu Albayrak ailesine ait Birun Ada Otelcilik Turizm Anonim Şirketi. Adanın birçok noktasında yine Albayrak Holding’in logosu yer alıyor.

Adadaki 27 Mayıs Müzesi, sadece hafta sonları açık. 27 Mayıs yargılamalarının yapıldığı alana kurulan müzede, yargılamanın balmumu heykeller ile canlandırması görülüyor. Belgesel gösteriminden sonra ziyaretçilere diledikleri gibi dolaşabilecekleri belirtiliyor. Elektrikli araçla adayı gezmek isteyenlerin 450 TL ücret ödemesi gerekiyor.

Tamamen betona dönüştürülen adanın sokakları ve meydanlarının boş olduğu görülürken, Fatin Rüştü Zorlu cami de bomboş.

İslami otelin geceliği 13 bin 260 TL

Caminin yakınında 5 yıldızlı otel yer alıyor. Otelin gecelik ücreti 257 euro ile 442 euro arasında değişiyor.

Müzede AKP güzellemesi

Adada 27 Mayıs Müzesi, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi ile Adnan Menderes Müzesi adıyla üç müze yer alıyor. Ancak müzelerde birkaç eşya dışında sergilenen bir şey yok. Müzelerde balmumu heykeller, dönem gazetelerinin manşetleri ve küpürleri yer alıyor, videolar yayınlanıyor.

Müzede, AKP ve Erdoğan için geniş bir yer ayrılmış. Erdoğan’ın onlarca fotoğrafı, sözleri ve dört ay hapiste kalmasına neden olan Ziya Gökalp’e ait "Minareler süngü, kubbeler miğfer" dizelerini içeren ‘İlahi Ordu’ şiiri sergileniyor.

Ayrıca, “Türkiye’nin Derviş’li yılları” bölümünde Kemal Derviş’in ürkütücü bir fotoğrafına yer verilirken Fethullah Gülen’in devleti hedef aldığına dair videolar izletiliyor. Erdoğan’a yönelik “Muhtar bile olamaz” manşeti de müzede yer alırken Erdoğan’ın onlarca fotoğrafı müzenin koridorlarında yer alıyor. Balmumu heykellerden oluşan 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin bir canlandırması da müzeye yerleştirilmiş.

20 yıllığına kiralandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi, “yap-işlet-devret” modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iade etmişti. Adadaki otelin battığı ortaya çıkarken 14 Şubat 2023’te, 324 yatak kapasiteli otelin yıllığı, 4.2 milyon lira bedel ile 20 yıllığına Albayrak Holding’e kiralandığı ortaya çıkmıştı. Ancak Albayrak ailesinin, 2022’nin son günlerinde kurdukları bu şirket ile sadece adadaki beş yıldızlı İslami oteli değil, tüm adayı işlettiği anlaşılıyor. Bunu doğrulayan çalışanlar da adaya kışın ve sonbaharda hiç kimsenin gelmediğini söyledi. Adaya ulaşım, müzeler ve kafe de tamamen Albayrak ailesinin kontrolünde.