MOSSAD operasyonunun perde arkası

MOSSAD operasyonunun perde arkası
Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda geçtiğimiz günlerde yapılan MOSSAD operasyonu yer aldı. 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonun gözaltı fotoğraflarında göze çarpan ilk şey gözaltına alınanların,...
Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda geçtiğimiz günlerde yapılan MOSSAD operasyonu yer aldı. 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonun gözaltı fotoğraflarında göze çarpan ilk şey gözaltına alınanların, kılık kıyafetleri. Tarikat üyeleri gibi göründükleri, ancak asıl amacın keşif, takip, darp ve adam kaçırma gibi faaliyetler olduğu tespit edildi. Söz konusu şüphelilerin Filistinli, Suriyeli ve Iraklı olduğu belirlendi.

Operasyonun bir diğer ayağında ise İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün, Lübnan limanından Ambarlı Gümrük Müdürlüğü Kumport Limanı'na indirilen bir konteynerden şüphelenmesiyle başlayan bir uyuşturucu ithalatı olayı ortaya çıktı. Konteynerin alıcısı olarak belirlenen "Tekno Steel" firmasının sahibi Said Kasem ve şirket çalışanı Osama Elşehade'nin, içerisinde 2 bin 91 kilogram amfetamin bulunan 12 milyon 336 bin 900 hapı Türkiye'ye getirdikleri tespit edildi.

Operasyon sonrasında yapılan soruşturmada, Said Kasem'in akrabası Zakarya Kasem'in Lübnan'dan uyuşturucu dolu konteyneri gönderdiği ve daha önce benzer bir konteynerin Dubai'ye transit yapıldığı ortaya çıktı. Uyuşturucu dolu konteynerin Türkiye'ye gelmeden önce Osama Elşehade'nin Lübnan'a giderek malları gördüğü, Gümrük işlemleri ile de ilgilendiği belirlendi.

Said Kasem ve Osama Elşehade'nin mahkemeye çıkartıldığı duruşmada birbirlerini suçladıkları, ancak her ikisinin de suçlamaları reddettiği öğrenildi. Zakarya Kasem'in Türkiye'de oturma izni bulunduğu ve vatandaşlık almaya çalıştığı da tespit edildi. Bu süreçte Said Kasem ve Osama Elşehade'nin 15 yıl 10 ay hapis cezası aldıkları, ancak sanıkların verilen karara itiraz ettikleri ve dosyanın bölge adliye mahkemesine gönderildiği belirtildi.

Ancak dosyanın BAM (Bölge Adliye Mahkemesi) ceza dairesine gönderilmesinin ardından, tutuklu olan Osama Elşehade'nin bir hafta içinde tahliye edildiği ve dosyanın tekrar mahkemeye iade edildiği ifade edildi. Mahkeme, BAM'nin kararına direnme hakkı olmadığı için Osama Elşehade hakkında beraat kararı verdi, ancak firma sahibi Said Kasem'in cezasını onayladı.

Ağırel yazısını şu şekilde sonlandırdı:

"Yahu insan sormaz mı Can Atalay hak ihlali kararlarına rağmen neden cezaevinde, Tayfun Kahraman nasıl hâlâ hapis yatıyor, Çiğdem Mater ve diğerleri neden cezaevinde?

Ben söyleyeyim: Çünkü uyuşturucu kaçakçılığı yapmadılar, yalakalık yapmadılar. "