MSB, Tuzla Piyade Okulu için adli sürecin tamamlanmasını bekliyor

MSB, Tuzla Piyade Okulu için adli sürecin tamamlanmasını bekliyor
Millî Savunma Bakanı Güler, düzenlediği basın toplantısında Tuzla Piyade Okulu’nda yaşananlara ilişkin mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’ndan çıkacak kararları duyuracaklarını ve adli sürecin bitmesini beklediklerini söyledi.Millî...

Millî Savunma Bakanı Güler, düzenlediği basın toplantısında Tuzla Piyade Okulu’nda yaşananlara ilişkin mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’ndan çıkacak kararları duyuracaklarını ve adli sürecin bitmesini beklediklerini söyledi.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluştu. İki gün önce Yeni Şafak’ın Tuzla Piyade Okulu’na ilişkin birtakım iddialar öne sürerek yayınladığı haber, gazeteci Müyesser Yıldız’ın ise haberdeki iddiaların gerçek olmadığını ortaya çıkaran yazısı toplantıda Güler’e sorulan konular arasındaydı. Okulda 10 Kasım’da yaşanan olaydan sonra iddialarda adı geçen tüm öğrencilerin geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını söyleyen Güler, “Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda verilecek kararları duyuracağız. Sorumlu görülen yöneticiler de görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Artık, Türkiye’yi içermeyen hiçbir değerlendirmenin kıymetiharbiyesi olmayacak”

Bakan Güler, dünyanın hassas bir dönemden geçtiğini söyleyerek, son dönemde siyasi, askerî, sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal gelişmelerin, özellikle savunma ve güvenliği her zamankinden daha önemli duruma getirdiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Güler, ordunun “proaktif davranarak savunma ve güvenliğe yönelik gerekli tüm tedbirleri” aldığını ifade etti. Günümüzde Türkiye’nin güvenliğinin “kendi sınırlarının ötesinde” olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin “kritik bölge ve coğrafyalarda çözüm önerileriyle barış ve istikrara önemli katkılarda” bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dünyada yaşanan gelişmelerde dışarıda bırakılamayacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Gerginlik ve çatışmaların savaşa evrildiği bu dönemde ülkemiz; huzur, güven ve istikrarın merkezinde olarak, müzakere masalarının mimarı ve vazgeçilmez bir üyesi olmuştur. Artık, Türkiye’yi içermeyen hiçbir değerlendirmenin kıymetiharbiyesi olmayacak, önümüzdeki dönemde Türkiye ile birlikte olanlar kazanacaktır.”

Yaşar Güler, ordunun 2023 verilerini duyurdu

Güler, Millî Savunma Bakanlığı (MSB) ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terörle mücadeleye ilişkin 2023 yılı verilerini toplantıda aktardı. 1 Ocak 2023 tarihinden bugüne dek Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; 2 bin 84 teröristin yakalandığını, son 4 ayda aynı bölgeye yapılan hava operasyonlarıyla 1110 hedefin yok edildiğini, 820 teröristin yakalandığını, son bir yılda 122 teröristin teslim olduğunu açıkladı.

Sınırların, Cumhuriyet tarihinin “en yoğun ve en etkin” önlemlerle korunduğunu söyleyen Güler, sınır güvenliğine dair verileri şöyle duyurdu:

“1 Ocak’tan itibaren hudutlarımızda 199 bin 898 kişinin geçişi engellenmiş; yakalanan 13 bin 156 düzensiz göçmen ile 410’U FETÖ olmak üzere 590 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir.”

Güler’in TSK’nın 1 Ocak’tan itibaren yürüttüğü Harekât Eğitim Faaliyetlerine dair kamuoyuna duyurduğu veriler ise şöyle:

-21’i NATO, 15’i Millî, 33’ü Davet ve 16’sı Özel olmak üzere toplam 85 tatbikat yapıldı.

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı 10 bölgede aynı anda harekât, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 122 bin 567 saat seyir, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 65 bin 118 sorti / 103 bin 125 saat uçuş / nakliye-ulaştırma uçakları ile de 12 bin114 sorti düzenledi.

-Bölgesel ve küresel barışa destek faaliyetleri kapsamında ise 19 farklı bölgede 16 görev yerine getirildi.

“Böyle bir ihtimalin olması mümkün olamaz.”

7 Ekim’den beri süren İsrail-Filistin arasındaki çatışmalarda Gazze için ilk günden itibaren Türkiye’nin insani ve adaletli bir tutum aldığını belirten Güler, 12 Ekim’de Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda İsveç’in de aralarında bulunduğu 30 ülkenin Hamas’la ilgili tutumuna değindi. Toplantıda sadece Türkiye’nin “vicdani ve adaletli” bir yaklaşım sergilediğine işaret ederek, şunları söyledi:

“O günkü duruşumuz bugün de değişmedi. Ancak o zaman aceleci ve yanlı açıklama yapan ülkelerin her geçen gün bizim tutumumuza yaklaştığını da görüyoruz. “

Türkiye’nin Gazze’ye yönelik yardımları kapsamında MSB’nin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde 13 uçakla 225 tondan fazla insani yardım malzemesini bölgeye gönderdiğini, acil tedaviye gereksinimi olan hasta ve refakatçilerden oluşan 317 Gazzeli’yi Türkiye’ye getirdiklerini aktardı.

Güler, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail’in Filistin’den sonra sıra Türkiye’ye saldırma ihtimaliyle ilgili soruya Güler, “Böyle bir ihtimalin olması mümkün olamaz.” diyerek yanıt verdi. Milli Güvenlik Kurulu’nun gerekli risk değerlendirmelerini yaptığını ancak Türkiye’ye yönelik bir tehdidin bulunmadığını dile getirdi.

MSB, her şeyi basınla paylaşacak

Toplantıda dezenformasyona değinen Güler, bütün gelişmeleri Bakanlığın tamamen aleyhine olması halinde bile gazetecilere duyuracaklarını bildirdi. Her şeyi şeffaf bir şekilde medyayla paylaşmaya hazır olduklarını şu sözlerle ifade etti:

“Hiçbir şekilde bundan geri adım atmayacağız. Bugün ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir ülkesinde hiçbir şeyi saklayamazsınız. Biz medya ile samimi olarak her şeyi şeffaflıkla paylaşmaya ve sonuçlarına katlanmaya hazırız. Hiçbir şeyi saklamayacağız.”