Murat Yetkin: Türkiye'nin ABD ve AB ilişkilerinin İsveç'in NATO üyeliği paydasında sarpa sardığını gösteren iki gelişme

Murat Yetkin: Türkiye'nin ABD ve AB ilişkilerinin İsveç'in NATO üyeliği paydasında sarpa sardığını gösteren iki gelişme
Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’nin hem ABD hem de Avrupa Birliği ile ilişkilerinin İsveç’in NATO üyeliği ortak paydasında daha da sarpa sardığını gösteren iki gelişmeyi yazdı. Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip...

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’nin hem ABD hem de Avrupa Birliği ile ilişkilerinin İsveç’in NATO üyeliği ortak paydasında daha da sarpa sardığını gösteren iki gelişmeyi yazdı. Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesine dikkat çekerek, "Biden’ın Erdoğan’a söyledikleri şöyle özetlenebilir: Yunanistan’la düşmanlık gütmemenize memnun olduk, bu F-16 satışı konusunu rahatlatabilir ama önce İsveç’in NATO üyeliğini onaylamanız gerekiyor. İsrail konusunda Türkiye ve ABD’nin mevcut koşullarda bir frekans birliği sağlaması zaten mümkün görünmüyor" diye yazdı.

ABD ile AB'nin ortak paydasında İsveç'in öne çıktığını kaydeden Yetkin, "MHP’nin itirazı belki Erdoğan’a 2024 başında yapılması beklenen Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ziyaretine dek vakit kazandırmayı, belki aynı zamanda İsveç’in PKK konusunda yeni taviz vermeden TBMM’den onay almasındaki sorumluluğa CHP’yi ortak etmeyi amaçlıyor. Neticede muhalefet yerel seçim öncesi iktidarı “ver kurtul” siyasetiyle de suçlayabilir" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın