Musul’da onlarca kişinin hayatını kaybettiği düğün salonunda çıkan yangınla ilgili 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti

Musul’da onlarca kişinin hayatını kaybettiği düğün salonunda çıkan yangınla ilgili 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti
Irak'ın Musul kentinde Hamdaniye isimli düğün salonunda çıkan yangında, 100'e yakın kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Düğün salonunda çıkan yangınla ilgili 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti. Yangın...

Irak'ın Musul kentinde Hamdaniye isimli düğün salonunda çıkan yangında, 100'e yakın kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Düğün salonunda çıkan yangınla ilgili 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti.

Yangın sonrası soruşturma başlatıldı. Ölü ve yaralı sayısı konusunda farklı rakamlar verilirken Ninova vilayeti operasyonlar komutanı Abdullah Ramazan, “Olayın nedeni salon içerisinde havai fişek kullanılmasıdır. Salon içinde havai fişek kullanımı yasa dışıdır. Yangın sırasında salonun çatısı insanların üzerine çöktü. İhmali olanların hepsi yargılanacak. Şu ana kadar 9 kişi tutuklandı, salonun sahibi kaçtı. Salon sahibini tutuklamamıza yardımcı olması için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile temasa geçtik" dedi.

Ninova Valisi Necim Ciburi de Rûdaw’a “Nihai kayıp sayısı 87 şehide ulaştı. Ninova'daki hastanelerimize dağılmış yaklaşık 100 yaralı var, bunların bir kısmı Dohuk ve Erbil'de” dedi.

Musul Valiliği ise yangında 114 kişinin öldüğünü, 150'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Seman Berzenci ise çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibinin yaralıların kurtarılması ve tedavisine katılmak üzere El Hamdaniye'ye gittiğini duyurdu.

Seman Berzenci, yangında yaralananların Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin talimatıyla Erbil hastanelerinde tedavi altına alınacağını açıkladı.

Musul İtfaiyesi de salonun yanıcı Ecobond panellerle kaplı olduğunu bildirdi.

İtfaiyeye göre yanıcı ve düşük maliyetli inşaat malzemelerinin kullanılması sonucu salonun bazı bölümleri çöktü.

Edinilen bilgiye göre, düğün töreninde havai fişek kullanıldı ve bu olay başlangıçta salonda yangına neden oldu. Yangın çok hızlı yayıldı ve son derece yanıcı Ecobond plastik panellerin tutuşmasıyla ortaya çıkan zehirli dumanlar da durumu daha da kötüleştirerek can kayıplarına yol açtı.

Yas ilan edildi

Öte yandan Ninova Valisi Necim Ciburi, yangın nedeniye bir haftalık yas ilan edildiğini duyurdu.

Ciburi, yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed’in doğum günü münasebetiyle yapılan özel kutlamaların bir sonraki duyuruya kadar ertelendiğini söyledi.

Vali ayrıca, "28 Eylül Perşembe günü, Ninova Valiliği'nin tüm daire ve kurumlarında bir dakikalık saygı duruşu ve yas tutulacağını", tüm ibadethanelerde kayıplar için dua edileceğini söyledi.

(Kaynak: Rudaw)