Naci Görür 'Kendimizi kandırmayalım' diyerek uyardı: 7.5 büyüklüğünde deprem kapıda
İstanbul'da 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanlarının farklı görüşleri tartışma konusu oldu.
Marmara depreminin beklenen büyük İstanbul depremini etkileyip etkilemediği kafalarda soru işareti yaratırken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk TV'de Marmara Denizi'nde yaşanna depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Görür, "Marmara kırılmak zorundadır. Kendimizi kandırmayalım" diyerek İstanbul’un olası büyük bir sarsıntıda felaketi yaşayacağını belirtti.
Görür, 1999 depreminden bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar hatırlatarak, Kumburgaz ve Adalar faylarının kırılma periyotlarının dolduğunu ve 7.5 büyüklüğünde bir depremin kapıda olduğuna dikkat çekti.
"Marmara'da büyük deprem olacak"
Olası büyük deprem konusunda farklı görüşlerin olamayacağının altını çizen Görür, “Bu konuda tek bir görüş var, o da bilimsel. Marmara’da büyük bir deprem olacak” dedi.
'Ben böyle düşünüyorum' demekle görüş çoğalmaz. Sokakta insanlara depremle ilgili soru sor, 15 farklı görüş çıkar. Deprem biliminde görüş dediğinde bir araştırma yaparsın, o araştırmanın künyesi vardır. Bilimin bir araştırma ünitesi vardır. Hangi yöntemlerle, nasıl yaptınız, hangi verileri topladınız? O verileri nasıl yorumladınız, sonuca vardınız? Bu sonuçları hangi uluslararası platformda tartıştınız ve hangi bilimsel dergilerde yayınladınız, bu konu ne kadar atıf aldı diye sorarlar. Bu olmadan 'Ben böyle düşünüyorum' demek görüş değildir.
Benim nezdimde tek görüş vardır, Marmara'da büyük deprem olacaktır. Bu depremler, büyük deprem olma olasılığını öne çekmişti. Stres birikim alanını derinleştirdi, çabuklaştırmıştı. Kumburgaz fayının kırılmamış 40 kilometresi, hatta 50 kilometresi var. Kırılan 20 kilometrelik bir yer. Bu fayın birleştiği yerde Adalar, yani 60 kilometre var. İki farklı yaklaşım yok. Milletin bilim dışı birtakım odaklanmalarını, söylemlerini bilimsel bir şeymiş gibi söylemek anlamsız. Bilimsel araştırmalara bağlı olarak böyle görüş yok. Varsa denir ki, şu şu araştırmalara göre durum budur.
"7,5 büyüklüğünde deprem beklenir"
1999 depreminden sonra Marmara Denizi hiç bilinmeyen karanlık denizdi. Bilimsel araştırma yoktu. 8 tane uluslararası gemiyle binlerce kilometrelik jeofizik, jeolojik, sismik çalışmalar yaparak, 2 tane insanlı, 1 tane insansız denizaltı gemisiyle Marmara'nın tamamını haritalamak kaydıyla çalışmalar yaptık. Marmara'nın kuzey kolu, Kuzey Anadolu'nun kuzey kolu, 160 kilometre. Biri Adalar'ın güneyinden geçen 65 kilometre Adalar fayı. Bu kırılırsa 6 büyüklüğünde deprem üretir. Kumburgaz kolu 75 kilometre. Yeşilköy ile Silivri açıklarına kadar uzanıyor. Bu kırılırsa en az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir. Adalar kolu ile bu kol birleşirse, o zaman 7,5 büyüklüğünde deprem beklenir. Tekirdağ fayı kırılmış dedik. Denizaltı resimledi, videolar çekti. Çok kırık, taze duruyor. Daha yeni kırılmış alan gibi duruyor. 1776 yılında kırılmış olsaydı üzeri kapanır, belli ölçüde deforme olurdu. Bu, 1912 Şarköy depreminde kırılmış dedik.
Kaynak:Haber Merkezi