NATO, Rusya’ya inanmadı

NATO, Rusya’ya inanmadı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova’nın sahadaki Rus birliklerinin geri çekilmeye başladığı açıklamasına rağmen, “NATO’nun Ukrayna sınırlarında gerilimi azaltacak herhangi somut bir işaret görmediklerini ve Rusya’nın...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova’nın sahadaki Rus birliklerinin geri çekilmeye başladığı açıklamasına rağmen, “NATO’nun Ukrayna sınırlarında gerilimi azaltacak herhangi somut bir işaret görmediklerini ve Rusya’nın hala Ukrayna’ya saldırabileceğini” dile getirdi.

NATO Savunma Bakanları, Rusya-Ukrayna sınırında yaşanan krize ilişkin son gelişmeleri ve Rusya’nın Ukrayna sınırından güçlerini çekmeye başladığı açıklamasından sonra İttifak’ın atacağı adımları tartışmak üzere Brüksel’de toplandı. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılıyor.

Voice of America’nın haberine göre, Belarus topraklarında konuşlandırılan Rus askerlerinin, planlandığı gibi 20 Şubat’ta ülkeyi terk edeceklerine dair teminat verdi. Ancak Stoltenberg, Rus güçlerinin olası bir geri çekilmesinin somut olarak teyit edilmediğini açıkladı.

Stoltenberg, “Şu ana kadar sahada bir gerilimi azaltma veya Ukrayna sınırlarında Rus askeri varlığının azaldığına dair herhangi bir işaret görmedik. Aksine, Rusya askeri varlığını güçlendirmeye devam ediyor gibi görünüyor. Rusya, 100 binden fazla askeri kapasitesiyle Ukrayna’yı hala önceden uyarmadan işgal edebilir. Rus birliklerinin sınırdaki hareketleri olağandır ve mutlaka bir geri çekilme işareti teşkil etmez” dedi.

EN KÖTÜSÜNE DE HAZIRIZ
Stoltenberg, “Askerlerin çekilmesi, mühimatın orada kalması gibi bir durum tespit ediyoruz. Ancak daha somut bir çekilme işaretine ihtiyacımız var. Rusya ile oturmaya ve tartışmaya hazırız ama aynı zamanda en kötüsüne de hazırız. Özetle en iyisi için çok çalışıyoruz, ama en kötüsüne de hazırız” açıklamasını yaptı.

SALDIRI SİSTEMLERİMİZİ KULLANMA PLANIMIZ YOK
Bakanlarla ilk oturumun ardından da açıklama yapan Genel Sekreter, NATO müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha fazla saldırganlığının “yüksek bir maliyeti” olacağı konusunda anlaştığını söyledi. “Rusya’nın uçurumun eşiğinden dönmesi için çok geç değil” açıklamasını yapan Stoltenberg, “Bizim saldırı sistemlerimizi Ukrayna’da kullanmak gibi bir planımız yok. Fakat NATO’nun temel değerleri konusunda müzakereye gidemeyiz” dedi.