Ne uzlaşma var ne de ateşkes

Ne uzlaşma var ne de ateşkes
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaşı sona erdirmek üzere iki ülke dün müzakere masasına oturdu. Savaşın 5. gününde bir araya gelen taraflar, 6 saatlik toplantının sonunda herhangi bir uzlaşmaya varamadı....

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaşı sona erdirmek üzere iki ülke dün müzakere masasına oturdu. Savaşın 5. gününde bir araya gelen taraflar, 6 saatlik toplantının sonunda herhangi bir uzlaşmaya varamadı. Taraflar sadece önümüzdeki günlerde Polonya-Belarus sınırında ikinci tur görüşmelerin yapılacağı açıklandı.

UKRAYNA İKİ TALEPLE MASAYA OTURDU
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus’ta müzakerelere hazırlanırken yaptığı açıklamada, “Müzakerelerde temel konu derhal ateşkes ve Rus birliklerin Ukrayna’dan çekilmesidir” diyerek iki talebini dile getirdi.

Rusya’yla müzakereler için Belarus’a giden Ukraynalı heyette yer alan isimler açıklandı. Buna göre heyette, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yer aldı.

Çatışmalar sürerken Moskova ve Kiev heyetleri Belarus’un Ukrayna sınırındaki Gomel bölgesinde 6 saat süren bir toplantı yaptı. Görüşmede Rusya heyetinde de Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Belarus Büyükelçisi Boris Grizlov ve Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy yer aldı.

MÜZAKERE ZORLU GEÇTİ
Gazete Duvar’ın haberine göre Ukrayna tarafı, görüşmeler başlamadan önce hedeflerini, ateşkes sağlanması ve Kırım ile Donbass dahil Rus askerlerinin tüm ülkeden çekilmesi olarak açıklamıştı. Kiev’in müzakere heyetinde yer alan yetkililerden Mykhailo Podolyak, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada müzakerelerin zorlu geçtiğini söyledi. Podolyak, “Ne yazık ki Rus tarafı hâlâ, kendisinin başlattığı yıkıcı sürece dair çok taraflı bir bakış açısına sahip” dedi. 

AB BAŞVURUSUNU İMZALADI
Zelenski ise müzakerelerin bitmesiyle neredeyse eş zamanlı olarak, Kiev’e açık silah desteği verme kararıyla Moskova’nın tepkisini çeken AB’ye üyelik başvurusu belgesini imzaladı. Zelenski, “AB üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladım. Bunun gerçek olduğundan eminim” ifadesini kullandı.

RUSYA: BİRBİRİMİZE KULAK VERMEK ÖNEMLİ
Görüşmelerden önce Belarus’taki masada neyin hedeflendiğine dair açık bir yanıt vermeyen Rusya tarafından gelen ilk açıklama ise daha ‘umutlu’ oldu. Rus heyetinde yer alan Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Rus ve Belarus heyetlerin görüşmede ilerleme kaydedebilecekleri birçok madde bulduklarını, bir sonraki görüşmenin de en kısa zamanda yapılacağını belirtti. “En detaylı, en ayrıntılı şekilde tartıştığımızı söyleyebilirim” diyen Slutskiy, “Ukrayna heyeti, bugünün gündeminde olan konuların özüne ilişkin en detaylı ve ayrıntılı tartışmayı dinlemeye ve katılmaya hazırdı” vurgusunu yaptı.

Slutskiy, “Şimdi Moskova ve Kiev’de istişarelerde bulunmamız gerekiyor. Tarafların birbirine kulak vermesi önemli; müzakerelerin ana sonucu bu. Bu temel olmadan bu formatın gerçekleştiğini söylemek imkansız olurdu. Fakat format gerçekleşti” açıklamasını yaptı. Görüşmelere katılan heyetlerin temas halinde kalmaya devam edeceklerine dikkat çeken Slutskiy, “(Çözüm için) umut olmasaydı bu formatta çalışmazdık. Çalışmaya devam ediyoruz” vurgusunu yaptı.

PUTİN, KOŞULLARINI MACRON’A İLETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya saldırıları durdurması için ön koşullarının neler olduğunu dün telefonla görüştüğü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a iletti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Putin, Ukrayna’ya yönelik saldırıların sona erdirilmesine ön koşul olarak Ukrayna’nın askeri güçten arındırılmasını ve ilhak ettiği Kırım’ın Rusya topraklarının bir parçası olarak tanınmasını talep etti.
Açıklamaya göre Putin, ayrıca Ukrayna hükümetinin “Nazilerden temizlenmesini” ve Ukrayna’nın “tarafsız” bir statüye sahip olmasını istedi.