OHAL Komisyonu AYM'yi tanımadı

OHAL Komisyonu AYM'yi tanımadı
Eğitim-Sen, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun (OHAL) barış akademisyenlerinin başvurularına verdiği ret kararları hakkında basın toplantısı düzenledi. Sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısına, aralarında...

Eğitim-Sen, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun (OHAL) barış akademisyenlerinin başvurularına verdiği ret kararları hakkında basın toplantısı düzenledi. Sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısına, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu, görevlerinden ihraç edilen barış akademisyenleri katıldı.

Yapılan açıklamada, şu ana kadar 16 akademisyenin başvurularına ret kararları geldiğine, OHAL komisyonu üyelerinin ise açıkça suç işlediklerine dikkat çekildi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul’un yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“OHAL Komisyonundaki dosyaları 5 yıldır bekletilen, yani fiilen cezalandırılan ‘imzacı akademisyenlerin’ başvuruları, 28 Ekim 2021 tarihinde yayınlanan ret kararlarıyla neticelenmiş ve şu ana kadar 16 akademisyene bu kararlar tebliğ edilmiştir. Oysa AYM, bu sonuçları, ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olarak değerlendirmiştir. AYM kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları başta olmak üzere idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağladığına ilişkin anayasa hükmü açık olmasına rağmen 26 Temmuz 2019 tarihinden bugüne OHAL Komisyonu, ilgili başvurular hakkında karar vermemiştir. Bugün ise OHAL Komisyonu üyeleri, kendi siyasal-ideolojik yaklaşımları doğrultusunda karar vermiş ve hukukun en temel ilkelerine açıkça meydan okumuşlardır.”