Osmangazi Köprüsü'ne 15 milyar dolarlık fatura: Hazine'nin ödemeleri artıyor

Osmangazi Köprüsü'ne 15 milyar dolarlık fatura: Hazine'nin ödemeleri artıyor
Osmangazi Köprüsü'nün yapım maliyeti 1,5 milyar dolar olup, garanti ödemeleriyle toplam maliyetin 2036'ya kadar 15 milyar doları aşması bekleniyor. 2025 itibarıyla araç başı geçiş ücreti KDV dahil 55 dolara yükselirken, sürücüler 795 lira ödüyor.

Gazete Pencere- Yapım maliyeti 1.5 milyar dolar olan Osmangazi Köprüsü, devletin verdiği araç geçiş garantileri ve yüksek geçiş ücretleriyle gündemde.

İstanbul-İzmir Otoyolu’nun kritik noktası olan köprü, Dilovası ile Altınova arasında inşa edildi. 2036 yılına kadar Otoyol Yatırım A.Ş. tarafından işletilecek. Ancak uzmanlara göre, köprünün işletme süresi boyunca devletin kasasından 15 milyar doların üzerinde bir ödeme çıkacak.

Yapım maliyeti katlayan ödemeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Osmangazi Köprüsü’nün yapım maliyetini 1.48 milyar dolar olarak açıklamıştı. Ancak garantili araç geçiş ücretleri ve Hazine ödemeleriyle toplam ödeme miktarının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Sözleşme gereği, garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılırsa, Hazine her geçiş için ücretin yüzde 72’sini şirkete ödüyor. Garantiler tutmazsa, bu oran yüzde 100’e çıkıyor.

Geçiş ücreti yüksek, artıyor

Köprü için imzalanan sözleşmeye göre, araç başı geçiş ücreti 35 dolar artı KDV olarak belirlenmişti. Bu tutar, ABD enflasyonu nedeniyle her yıl artış gösteriyor ve 2025 yılı itibarıyla araç başı geçiş ücreti KDV dahil 55 dolara ulaşıyor. Sürücüler, bu geçiş için 795 lira ödüyor, aradaki fark ise Hazine tarafından karşılanıyor.

11 yıl daha şirketin işletmesinde

Nefes gazetesinin haberine göre; Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay şirketlerinin kurduğu konsorsiyum tarafından işletilen köprü, 11 yıl daha aynı şirketin kontrolünde olacak. Uzmanlar, bu süre içinde köprüden elde edilecek gelirin toplamda 15 milyar doları geçeceğini ve Hazine’nin kamu kaynaklarını büyük ölçüde zorladığını ifade ediyor.

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar