OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ

OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bir toplumsal barış fırsatının daha heba edildiğini söyledi. Sancar MHP ve AKP ortaklığını suçladı: “Bu davanın savcısının bizzat iktidarın kendisi olduğunu herkesin görmesi gerekiyor.”AYM’nin...

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bir toplumsal barış fırsatının daha heba edildiğini söyledi. Sancar MHP ve AKP ortaklığını suçladı: “Bu davanın savcısının bizzat iktidarın kendisi olduğunu herkesin görmesi gerekiyor.”
AYM’nin iddianameyi kabul ettiği sırada olağan toplantıda olan HDP MYK’sı, gelişmeyi değerlendirdi ve toplantıya verilen arada HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile HDP MYK üyeleri basının karşısına çıktı.
“Muhalefetin tutumu hakkında neler söyleyeceksiniz” sorusuna Sancar “Yeni bir aşamaya geldik, her bir aşama Türkiye’deki muhalefet partilerinin de demokrasi güçlerinin de bir sınavı niteliğini taşıyor” yanıtı verdi.
Sancar’ın açıklamasında öne çıkan noktalar şöyle:
“Doğrusu, Anayasa Mahkemesinin tarihi bir fırsat yakalamışken bunu değerlendirmemiş olması Türkiye adına büyük bir talihsizliktir. Evet, AYM iddianameyi kökten reddetme fırsatına sahipti. Bunu yapması için de yeterince hukuki ve vicdani sebep mevcuttu.
Biliyorsunuz, başta iktidarın küçük ortağı MHP olmak üzere, iktidar ve yandaşları aylarca HDP’yi hedef gösterdiler, HDP’yi çeşitli platformlarda düşmanlaştıran açıklamalar yaptılar ve tehditler savurdular.
Ve, ilk iddianamenin nasıl çürük, boş, çöp bir metin olduğunu da hep birlikte gördük. AYM ilk iddianameyi geri çevirmekle doğru bir iş yapmıştı, şimdi bu konuda hiçbir şey değişmemişken; siyasi kampanya, tehdit, şantaj operasyonları devam ederken üstüne bir de İzmir il örgütümüze canice saldırı yapılmışken, AYM’nin iddianameyi kabul etmiş olmasını hukukla açıklamak mümkün değildir.
Şüphesiz bu davanın savcısı, Yargıtay başsavcısı değildir. Bunu defalarca söyledik; bu davanın iddianamesini hazırlayan Yargıtay başsavcısı değildir. Bu iddianame MHP Genel Merkezi’nde hazırlanmış, Saray’ın hukuk birimlerinde son şekli verilmiş ve Yargıtay başsavcılığına iletilmiştir. Süreç bu kadar açıkken, davanın savcısının bizzat iktidarın kendisi olduğunu herkesin görmesi gerekiyor.
Bu davayı boşa çıkaracağız, kararlılığımız tamdır. Demokratik siyaset mücadelesinin geriletilmesine asla izin vermeyeceğiz. Tam tersine, bu dava demokratik siyasette kararlılığımızı ve mücadeleyi büyütme azmimizi daha da artıracaktır, şimdiden bunu açıkça söyleyelim.
Bundan sonra da demokratik siyaset zemininde bütün meşru haklarını kullanarak partimizi, halkımızın ve halklarımızın iradesini savunmaya devam edeceğiz, HDP’yi kapattırmayacağız! HDP’yi büyüterek yoluna devam ettirecek gücümüz vardır. İnancımız tamdır, kararlılığımız sağlamdır.”

İlk iddianameden çıkarılan detaylar 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan ilk iddianameyi hukuk dersiyle iade etmişti. İkinci iddianame oybirliğiyle kabul edildi. HDP’nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması yönündeki tedbir talebi reddedildi. İddianame, ön savunmanın verilmesi için HDP’ye gönderilecek.
844 sayfalık iddianamede HDP’nin, terör örgütü PKK’nın siyasi ayağı olduğu, Siyasi Partiler Yasası’nın 78, 80, 81, 82 ve 90. maddelerine aykırı eylemlerde bulunduğu öne sürüldü. İddianamede ‘Mahir’ ve ‘Ulaş’ kod adlı gibi çok sayıda gizli tanıkların ifadelerine yer verildi. İddianamede 52 HDP’li vekilinde aralarında olduğu 500 isim için siyasi yasak talep edildi.
ÇÖZÜM SÜRECİ AYIKLANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP hükümetinin öncülüğünde yapılan Çözüm Süreci’ndeki görüşmelerden bahsedilmişti. İmralı Günlükleri’ne atıfta bulunularak, Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Altan Tan’ın Öcalan’a “Başkanım, sayın başkanım, önderlik” diye hitap ettikleri belirtilmişti.
Yeni iddianamede İmralı Günlükleri’ne ve bu hitaplara yer verilmediği görüldü. Ancak iddianamede, İmralı Günlükler’inde  Öcalan’la HDP’li yöneticiler arasındaki görüşmelerden bahsedildi. Yöneticilerin Öcalan’ı övdükleri belirtildi.