Oy kullanan yabancı kökenli seçmen sayısı kaç?

Oy kullanan yabancı kökenli seçmen sayısı kaç?
Türkiye, 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimleri geride bıraktı. Oy kullanma işlemi hakkında en çok tartışılan konulardan biri de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan yabancılar oldu. Sosyal medyaya ve haberlere...

Türkiye, 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimleri geride bıraktı. Oy kullanma işlemi hakkında en çok tartışılan konulardan biri de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan yabancılar oldu. Sosyal medyaya ve haberlere yansıyan "Türkçe bilmeyen" seçmen görüntüleri tepki topladı. CHP'li Devrim Barış, toplam 240 bin yabancı kökenli vatandaşın oy kullandığını açıkladı.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı elde etti. 13. Cumhurbaşkanı Seçimi'ni de Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan önde tamamlayarak hali hazırdaki Cumhurbaşkanlığı görevini korudu.

Gerçek Gündem'den Sema Kızılarslan'ın haberine göre seçimlerde oy kullanan yabancı seçmen sayısı 240 bin.

"240 bin yabancı kökenli seçmen oy kullandı"

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış, oy kullanan yabancı kökenli vatandaş sayısını aktardı. Barış’ın aktardığına göre, rakamlar şöyle:

  • Suriye doğumlu, 167 bin 703
  • Afganistan doğumlu, 23 bin 578 
  • İran doğumlu, 21 bin 989
  • Irak doğumlu 16 bin 630
  • Libya doğumlu 6 bin ve diğer ülkeler de dahil 240 bin seçmen oy kullandı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de toplam 221 bin 671 Suriyelinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazandığını, 18 yaş ve üzeri nüfusun ise 163 bin 44 kişi olduğunu bildirmişti.

"Suriyeli sığınmacıların tümü sandığa gitmedi"

Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi ve İnsan Hakları Aktivisti Taha Elgazi, 28 Mayıs seçimlerinin sonucunu oy kullanma hakkını sahip Suriyelilerin ne kadar etkilediği sorusunu cevapladı. Elgazi, vatandaşlık hakkı kazanan Suriyelilerin en az yarısının sandığa gitmekten çekindiğini anlattı:

‘’Son 24 saat içerisinde bazı siyasetçiler ve aynı zamanda Fatih Altaylı seçimlerin sonucunun Suriyeli oy kullanan kişilerin etkilediğini söylüyorlar. Aslında bu bilgi doğru değil. Çünkü Nisan ayının başında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyeli reşit ve oy kullanma hakkına sahip olanların sayısının 130 bin 914 kişi olduğunu söyledi. Ve Suriyeli sığınmacıların tümü sandığa gitmedi. Çünkü bunların yarısı sandığa gitmekten korkuyorlardı, çekiniyorlardı. Ümit Özdağ kişiler yüzünden vatandaş olan Suriyeliler sandığa gitmekten korktu. Bize korkularını aktardılar.

Giyimlerinden, konuşmalarından Suriyeli oldukları belli olur ve bir saldırı, kötü muamele olur diye sandığa gitmekten korktuklarını anlattılar.

İkincisi, 130 bin kişiden sandığa gidenlerin hepsi AK Parti'ye oy vermek zorunda değillerdi. İçlerinde farklı siyasi bakışı, görüşü olanlar da var. Suriyeli sığınmacıları, mülteci statüsüne olsun, geçici kurma statüsü olsun ya da vatandaşta olsun, AK Parti'ye bağlama konusu bence mantıklı değil.

Üçüncüsü sebep seçim öncesi yıllardır Türkiye'deki tüm sorunları mültecilere bağlayarak bazı siyasetçiler başarısızlıktan aslında kaçıyorlar. Bir dönem hükümeti olsun, muhalefeti olsun, her şeyi Suriyeli sığınmacılara bağladılar. Korona oldu, ekonomik krizi oldu enflasyon oranı yükseldi, bu ortamda ne yazık ki iki taraf da konuyu mültecilere bağladılar.”