Özel harekât polisi Oğuz Yorulmaz'ın annesinin sözleri yeniden gündemde: Devlet adına 93-94 kişiyi öldürmüşler

Özel harekât polisi Oğuz Yorulmaz'ın annesinin sözleri yeniden gündemde: Devlet adına 93-94 kişiyi öldürmüşler
Gazete Pencere Haber MerkeziAralarında Savaş Buldan, Namık Erdoğan, Behçet Cantürk, Ziya Ekinci ve Mecit Baskın’ın da bulunduğu birçok kişinin öldürülmesi emrini verdiği iddiasıyla yargılanan eski İçişleri Bakanı Mehmet...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Aralarında Savaş Buldan, Namık Erdoğan, Behçet Cantürk, Ziya Ekinci ve Mecit Baskın’ın da bulunduğu birçok kişinin öldürülmesi emrini verdiği iddiasıyla yargılanan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Şube Müdürü İbrahim Şahin, emekli Yarbay Korkut Eken hakkındaki ‘beraat’ kararının ardından, Susurluk skandalının odağındaki isimlerden eski özel timci Oğuz Yorulmaz’ın annesinin sözleri yeniden gündem oldu.

Susurluk davası özel timci Oğuz Yorulmaz'ın annesi Nurhan Yorulmaz, yıllar önce CNNTürk’te Arena programında devlet emriyle 93-94 kişinin öldürüldüğünü söylemişti.

O söyleşide anne Yorulmaz, “PKK'ya destek sağlayan bazı iş adamlarını öldürme görevi oğlunuzun da içinde bulunduğu ekibe mi verilmişti?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Evet, bu kişileri öldürün demişler. Bu emirleri verenler benim evladımı da yaktı, beni de…Ömer Lütfü Topal'ı da (Kumarhaneler Kralı) diğerlerini de, hepsini öldürdüler. Vatan için yaptıklarını sanıyorlardı. Oğuz çok geç anladı. ‘Ben bu pisliğin içine nasıl düştüm anne?’ diyordu. Ama çok geçti. Onlardan ayrılması mümkün değildi. Bunu yaptıklarında kardeşi kardeşe bile vurdururlarmış. ‘O yüzden ayrılamadım anne, ayrılamıyorum’ derdi. Oğlumu devlete memur olarak verdim, benim karşıma çete olarak çıkardılar.”

“Oğlununuz size söyler miydi, kaç kişi öldürmüşler?” sorusuna da anne Yorulmaz “93-93 kişiyi öldürmüşler devlet adına” diye yanıt vermişti.

Susurluk davası sanığı Oğuz Yorulmaz, 2005 yılında Bursa’da bir barda öldürülmüştü.

Ne olmuştu?

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 1990'lı yıllarda işlenen 10 faili meçhul cinayeti konu alan davada aralarında Mehmet Ağar'ın da bulunduğu 17 sanığa verilen beraat kararının gerekçesini açıkladı.

Davanın açılmasına neden olan eski Özel Harekât Polisi Ayhan Çarkın'ın anlatımlarının "çelişkili" olduğu öne sürülen kararda, "masumiyet karinesi" gözetilerek, "şüpheden sanık yararlanır" kuralından sanıkların yararlanacağı savunuldu.

1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre illerde "Susurluk çetesi" tarafından işlendiği iddiasıyla açılan davada 26 Mayıs 2023 tarihinde aralarında eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, emekli Yarbay, eski MİT görevlisi Korkut Eken, Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin'in bulunduğu 17 sanık beraat etmişti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ankara JİTEM davası" olarak da anılan faili meçhul cinayetler davasında verdiği beraat kararının gerekçesini Çarşamba günü tamamladı.