Prigojin öldü; intikam mı, hesaplaşma mı; uzmanlar yorumladı

Prigojin öldü; intikam mı, hesaplaşma mı; uzmanlar yorumladı
Rusya’nın başkenti Moskova’nın kuzeyindeki Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu on kişinin öldüğünü duyurulmuştu. Düşen jetin içinde Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin...

Rusya’nın başkenti Moskova’nın kuzeyindeki Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu on kişinin öldüğünü duyurulmuştu. Düşen jetin içinde Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin de olduğu belirtilmişti. Prigojin'in ölümü bir intikam mı yoksa hesaplaşma mı?

Son bilgilere göre, hayatını kaybeden Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin'in de düşmesinde "dış etki" ve "pilotaj hatası" olup olmadığı araştırılıyor.

Rusya uzmanı Cenk Başlamış ise, "intikam mı?" soru işaretlerine ilişkin "Prigojin'in ölümünden sonra hemen hemen herkesin ilk aklına gelen Putin'in intikam aldığı. Ama daha çok devlet içindeki bir hesaplaşmaya benziyor" diye yazdı.

"Hukuksuz devletin infazı da böyle işte"

Gazeteci Kadri Gürsel de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda jetin düşmesine ilişkin şunları yazdı:

"Putin, Wagner’in asi lideri Prigojin'i öldürttü, ihanetini cezasız bırakmadı falan da, Rus devleti devlet olduğunu unutmuş; Prigojin'in uçağı Rusya üzerindeyken inmeye zorlanmadan askeri hedef gibi vuruldu; 10 kişi daha öldü, siviller de ölebilirdi. Hukuksuz devletin infazı da böyle işte, çete usulü. Türkiye’ye bakıyorum, hukuksuzluk kanıksanmış ki “ihanet cezasız kalmadı” minvalli yorumlar yapılıyor. Çok yazık"

Ne olmuştu?

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin, haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Putin’e isyan etmiş, başarısızlıkla sonuçlanan girişim sonucunda ülkeden ayrılmıştı. Wagner lideri, isyanın ardından dün ilk kez Afrika’dan video paylaşmıştı.