Putin, sınır ötesi harekat için parlamentodan onay aldı

Putin, sınır ötesi harekat için parlamentodan onay aldı
Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın (Lugansk) bağımsızlığını onaylama kararının ardından ABD, NATO ve Batı ülkelerinin yaptırımlarına maruz kalırken bölgenin ateşi de düşmüyor. Karşılıklı suçlamalar...

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın (Lugansk) bağımsızlığını onaylama kararının ardından ABD, NATO ve Batı ülkelerinin yaptırımlarına maruz kalırken bölgenin ateşi de düşmüyor. Karşılıklı suçlamalar ve ateşkesi bozan tavırlar, can kaybına da neden oluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise kararın sonrasında sınır ötesi harekat için parlamentonun onayını aldı. Rusya’ya giden Donbasslılara da zorunlu göçmen veya geçici sığınma statüsü veriliyor.

ASKERİ VE DİPLOMATİK TEMAS EMRİ VERİLDİ
Putin, imzaladığı iki kararname ile Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk’da barışın korunması için faaliyetlerde bulunması talimatını verdi. Rusya’nın üst parlamentosu, Luhansk ve Donetsk ile yapılacak dostluk anlaşmalarını onayladı. Putin ise son olarak, ‘silahlı kuvvetleri yurtdışında kullanmak’ için parlamentonun onayını aldı.

Ayrılıkçı iki bölgedeki çatışmaların, Rusya’nın aldığı karar sonrasında şiddetlendiği belirtiliyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, 1995 ile 2004 yılları arasında doğanların silahaltına alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Kiev, Harkov ve Çerkasiy uluslararası havaalanları yakınlarına hava savunma bataryaları konuşlandırdığını duyurdu.