Putin’in amacı Rusya İmparatorluğu

Putin’in amacı Rusya İmparatorluğu
Eski Rusya Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, önceki gece Telegram hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, Putin’in Ukrayna’daki işgali ülkeye barış getirmek için başlattığını vurguladı....

Eski Rusya Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, önceki gece Telegram hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, Putin’in Ukrayna’daki işgali ülkeye barış getirmek için başlattığını vurguladı. Medvedev, özellikle 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna’da ‘Rus düşmanlığı’nın başladığını belirtirken bu durumdan ‘Nazileri, katilleri ve işbirlikçileri’ sorumlu tuttu. Medvedev, Putin’in bu yüzden Şubat ayında ülkeyi ‘silahsızlaştırmak’ ve ‘Nazilerden arındırmak için’ ‘özel askeri operasyon’ başlattığını öne sürdü.

Medvedev, “En büyük hedeflerimizden biri Ukraynalıların yanlış fikirlerle dolu zihinlerine ulaşıp bunları değiştirmek. Başta Ukraynalılar olmak üzere herkese barış getirecek bir gelecek ve nihayetinde de Lizbon’dan Vladivostok’a uzanan bir Avrasya inşa etmek amacındayız” açıklamasını yaptı.

Batılı gözlemciler, işgali, Putin’in Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa’nın güvenlik çerçevesini yeniden yazma girişimi olarak nitelendiriyor. Daha önce de üst düzey askeri isimler, Putin’in işgal girişimlerinin Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını iddia etmişti.

RUS İMPARATORLUĞU İMASI
Medvedev’in bu açıklamaları da uluslararası kamuoyunda benzer bir etki yarattı. Birçok kişi, Medvedev’in “Lizbon’dan Vladivostok’a uzanan bir Rus İmparatorluğu’ kurma imasında bulunduğunu dile getirdi.

Medvedev’in bu açıklaması, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, birliği Rusya’nın önümüzdeki haftalarda Rusya’nın Donbass’a doğru ilerleyeceği konusunda uyarmasının ardından geldi.