Rakamlarla Çalık Holding: İşçi Erol Eğrek'in alacağı 7 milyon TL, kamudan aldığı teşvik 3.78 milyar TL

Rakamlarla Çalık Holding: İşçi Erol Eğrek'in alacağı 7 milyon TL, kamudan aldığı teşvik 3.78 milyar TL
Çalık Holding önünde dövüldükten sonra yaşamını yitiren işçi Erol Eğrek'in ölümün ardından şirketin aldığı teşvikler ve vergi karnesi de kamuoyunda tartışılıyor. İşte rakamlarla Çalık Holding...

10 yıl önce çalıştığı Çalık Holding'den tazminatını almak isteyen Erol Eğrek, önceki gün holdingin 10 güvenlik görevlisinin saldırısına uğradı.

Darp sonrası yaşamını yitiren Eğrek’in ölüm nedeni rapora “kalp krizi” olarak geçerken, ailesi ve yakınları ölümün darp sonucu gerçekleştiğini ve olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Eğrek ‘iftira’ suçlamasından beraat etmiş

Çalık Holding yaptığı açıklamada, Erol Eğrek’in silahla tehdit oluşturduğunu iddia ederek, “İlgili kişi 3-4 el ateş etmiş ve binamız ile hastane arasındaki işlek alanda hayati tehlikeye yol açmıştır” ifadelerine yer verdi. Açıklamada Eğrek’in, “tüm haklarını alarak görevden ayrıldığı” savunuldu. Olayla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Kamuoyuna yansıyan görüntülerde Eğrek’in binaya girişinin engellendiği, cebinden çıkardığı silahı başına dayadığı ve ardından güvenlikler tarafından darbedildiği görülüyor.

Öte yandan Ahmet Çalık’ın geçmişte Eğrek hakkında ‘iftira’ iddiasıyla şikayetçi olduğu, ancak Eğrek’in bu suçlamadan beraat ettiği de ortaya çıktı.

“Holdingi aradık yok dediler, oysa videoda oradaydı”

Cumhuriyet’ten Elif Özge Yalçın’a konuşan Eğrek’in yeğeni Mehmet Eğrek olayın üzerinin örtülmek istendiğini ifade etti. Eğrek, amcasının Çalık Holding’de elektrik-elektronik teknisyeni olarak çalıştığını ve gerekçesiz şekilde 29 çalışanla birlikte işten çıkarıldığını belirtti. Diğer işçilerin tazminatlarını aldığını, ancak amcasının o dönem 5 milyon TL olan tazminatının ödenmediğini söyledi.

Yeğen Eğrek, “Amcam davayı kazandı ama istinafta zaman aşımı gerekçesiyle kaybetti. Olay günü sosyal medya videosunda niyetini açıkça anlatıyordu. Ulaşamadık. Holdingi aradık, ‘orada yok’ dediler. Oysa videoda oradaydı” dedi.

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Merkezi Koordinatörü Yelda Koçak, saldırının yalnızca bireysel bir şiddet olayı olmadığını belirtti. Koçak, “Bu, yıllara yayılan işçilik alacakları ihtilafının, uygulanmayan mahkeme kararlarının, etkisiz denetimlerin sonucudur. Bu cinayet, işçilere karşı olan koruma yükümlülüğünün yerine getirilmediğini gözler önüne sermiştir” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise yaptığı açıklamada, “Bu tablonun sorumluları sadece güvenlik görevlileri değil, işçileri korumasız bırakan siyasi iktidardır” ifadelerini kullandı.

AKP döneminde en hızlı büyüyen şirketlerden

Ahmet Çalık’ın sahibi olduğu Çalık Holding AKP döneminde en hızlı büyüyen şirketlerden. Holding, özelleştirmeler, TOKİ ihaleleri, yurtdışı anlaşmaları ve uygun kredi koşullarıyla enerjiden telekomünikasyona, finanstan tekstile, inşaattan medyaya kadar birçok sektörde hızla büyüdü.

Çalık, Forbes Türkiye'nin 2020'de hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle 15. sırada yer aldı.

Rakamlarla Çalık Holding

Çalık Holding'e kendi finansal ve faaliyet raporlarına göre kamu kaynaklarından yapılan yatırım teşvikleriyle, 2015 yılında 20 milyon TL, 2016 yılında 6.1 milyon TL, 2018 yılında 73.9 milyon TL, 2019 yılında 39 milyon TL, 2020 yılında 169.25 milyon TL, 2021 yılında 153,32 milyon TL, 2022 yılında 324,33 milyon TL 2023’te ise 13.2 milyon TL kaynak aktarıldı.

Bu yıllarda aktarılan kaynağın dolar cinsinden büyüklüğü 95.68 milyon doları bulurken bugünkü parasal değeri ise yaklaşık 3.78 milyar TL. Yani Eğrek’in 2015 yılından beri “hakkım” diyerek talep ettiği 7 milyon TL ödenmezken bu miktarın tam 540 katı Çalık Holding’e aktarıldı. Holdingin birçok şirketi verilen bu teşvikler nedeniyle kurumlar vergisinden kurtuldu.

Pandora Belgeleri’nde Çalık Holding

Çalık Holding’in adı Pandora Belgeleri’ne de yansıdı. Yüz milyonlarca dolarlık offshore hesaplar ifşa edildi. Holdingin yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık, Arnavutluk’un en büyük özel bankası BKT’nin de sahibi. Bu banka hakkında Arnavutluk yönetimi soruşturma başlattı. Banka, Kosova’da da faaliyet gösteriyor.

Vergi affı

Evrensel’den Andaç Aydın Arıduru ve Murat Uysal’ın haberine göre holdingin şirketleri ise son üç yılda verilen bu teşvikler nedeniyle kurumlar vergisinden kurtuldu. Çatı Holding ve bağlı Bakırtepe ile Kartaltepe Madencilik şirketleri, Çalık Denim, Gap İnşaat, şirketleri 2024, 2023 ve 2022 yıllarında hiç kurumlar vergisi ödemedi. Anagold 2024’te hiç vergi ödemezken 2023 ve 2022’de sırasıyla beyan ettiği gelirinin yüzde 2.42 ve 2.29’u oranında vergi ödedi.

Damat Albayrak’ın genel müdürlüğüyle başlayan medya hamlesi

Çalık Holding, 2007 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdürlüğe getirilmesiyle medya sektörüne adım attı. Aynı yıl yapılan ve yalnızca Çalık’ın katıldığı TMSF ihalesiyle Sabah-ATV’yi satın aldı. Bu satış, kamu bankalarından alınan 750 milyon dolarlık krediyle finanse edildi. 2013’te medya kolunu Kalyon Grubu’na devretti.

Mehmet Çalın’ın düğünü AKP zirvesi gibiydi

Ahmet Çalık’ın oğlu Mehmet Çalık’ın düğünü, AKP zirvesine dönüştü. Nikahı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu kıyarken, Binali Yıldırım nikah şahidi oldu. Düğüne Hakan Fidan, Hulusi Akar, Fuat Oktay, Ömer Çelik, Mustafa Varank, Hayati Yazıcı gibi pek çok isim katıldı. Ahmet Çalık’ın gelini ise AKP’de 4 dönem milletvekilliği yapan Öznur Çalık.

Gazeteci Bahadır Özgür'ün paylaştığı bilgilere göre Çalık Holding'in yıllara göre vergi karnesi şu şekilde:

  • 2019: 0
  • 2020: 0
  • 2021: 0
  • 2022: 0
  • 2023: 0
  • 2024: 0

215617760-gql60mxxmaarinz.jpeg

215622901-gql60pewuaad0im-1.jpeg

215622901-gql60pewuaad0im.jpeg

215929759-ekran-goruntusu-2025-05-10-215908.jpeg

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar