Ramazan’da tam kapanma sinyali gibi

Ramazan’da tam kapanma sinyali gibi
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, “Ramazan ayı içerisinde de belirli ek tedbirlerin gündeme gelebileceği görülüyor....

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, “Ramazan ayı içerisinde de belirli ek tedbirlerin gündeme gelebileceği görülüyor. Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir” dedi.
“Pandemi el birliğiyle mücadele etmemiz gereken bir süreç” diyen Kayıpmaz, şunları söyledi:
“Evet devletimiz bazı kararlar alıyor. Biz de vatandaş olarak bu kararlara uymak durumundayız. Yumruk şeklinde selamlama şekli gelişti, burada da fiziki temas vardır ve bulaşma riski vardır. Nasıl el ele tokalaşmıyorsak yumruk şeklinde selam da verilmemeli. Bilim Kurulu toplantısında Ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürmeye, insan hareketliliğini azaltmaya yönelik tedbirler gündeme gelecek. Burada tartışıldıktan sonra Sayın Bakanımız tarafından Cumhurbaşkanlığı kabinemize sunulacak.”

‘Tavsiye kararlara uyulmuyorsa orada durmak, aklamaktır’

Salgında ortaya çıkan mutasyonlarla birlikte artan vaka ve ölümler endişeleri artırırken, salgın yönetimine yöneltilen eleştiriler de aynı oranda artmaya devam ediyor. Son olarak rekor bilançoların açıklanmasıyla Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) sert tepki geldi.

‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ocak ayından bu yana test pozitifliğinin 4 kattan fazla artış gösterdiğine dikkat çekti. Fincancı, “Böyle bir salgınla karşı karşıyayken önlem almıyoruz. Önlem alma adına hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan ediyoruz” dedi.
“Doğru temelde bir filyasyon çalışması” öneren Fincancı, “Toplulukların önlenmesi, zorunlu üretim dışında üretimin durdurulması, toplu taşımada sayı sınırlaması yapılması gerekli. Sadece sokağa çıkma yasağı değil. Böyle giderse daha ağır bir tabloyla karşılaşacağız” diye konuştu.
“SORUMLULUĞU OLANLARIN İSTİFA ETMESİ BEKLENİR”
Bilim Kurulu’na ilişkin görüşünü de paylaşan Fincancı, şöyle devam etti: “Bilim Kurulu ‘Biz tavsiye kararı alıyoruz’ diyor. Ama bu tavsiye kararları uyulması gereken kararlar olmalı çünkü bilim temelinde alınıyor. Hükümet bu kararlara uymuyor gibi görünüyor. Eğer sizin tavsiyelerinize uymayan bir siyasi irade varsa orada varlığını sürdürmek siyasi iradenin yaptıklarını aklamak anlamına gelir. Salgınla mücadele yöntemlerini doğru yürütmeyen ve sorumluluğu olanların istifa etmesi beklenir. Ama Türkiye’de hesap verilebilirlik ilkesi işlemiyor. Tavsiye kararlarıyla olmuyor. Tavsiye kararları bilimsel temelliyse hükümet uymak zorundadır aksi mümkün değildir.”

Bilim Kurulu toplantısı ertelendi

Dün yapılması beklenen Bilim Kurulu toplantısı ertelendi. TELE1’e konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan, toplantının 12 Nisan Pazartesi gününe ertelendiğini açıkladı. Herhangi bir gerekçe bildirilmediğini ifade eden Prof. Dr. Turan, artan vaka sayıları ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nda ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını belirtti. Bakanlık, toplantının ertelenmesine ilişkin açıklama yapmadı.

Brezilya’da 18 türün birleşiminden yeni koronavirüs mutasyonu

Dünya genelinde en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke olan Brezilya’dan endişe verici haberler gelmeye devam ediyor. Minas Gerais eyaletinde koronavirüsün 18 farklı mutasyonunun birleşiminden oluşan yeni bir mutasyon türünün tespit edildiği duyuruldu.
Federal Minas Gerais Üniversitesi Biyolojik Bilimler Enstitüsü’nde (UFMG) yapılan araştırmalar sonucu tespit edilen yeni mutasyonun, daha önce Brezilya’nın Amazonas eyaletinde görülen P1, Rio de Janeiro’da ortaya çıkan P2, İngiltere’de görülen B.1.1.7 ve Güney Afrika’da görülen B.1.1.351 türleri ile benzer özellikler taşıdığı açıklandı.