Galata Kulesi'nde hiltili restorasyona 'zararı yok' diyen Genim'e Cumhurbaşkanlığı ödülü

Galata Kulesi'nde hiltili restorasyona 'zararı yok' diyen Genim'e Cumhurbaşkanlığı ödülü
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu.2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü; bilim alanında Süleyman Uludağ,...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu.

2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü; bilim alanında Süleyman Uludağ, kültür alanında Ali Birinci, müzik alanında Emel Sayın, resim alanında İlhami Atalay, karikatür alanında Hasan Aycın, sinema alanında Sami Şekeroğlu, dijital sanat alanında Refik Anadol, mimari alanda Sinan Genim, edebiyat alanında da Nazan Bekiroğlu'na verildi.

Törende ödülleri veren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şunları kaydetti:

"Bu yıl bilim ödülümüzü asıl alanı olan ilahiyat yanında iktisattan siyasete ve sosyolojiye kadar geniş bir sahada telif ve tercüme eserler veren Prof. Dr. Süleyman Uludağ'a veriyoruz. Süleyman Uludağ'a veriyoruz. Süleyman Uludağ hocamızın her birinin gerisinde büyük bir emek ve birikim olan eserleriyle nesiller boyunca fikir ve gönül dünyamızı zenginleştirmeyi sürdüreceğine inanıyorum. İhtisas alanı tasavvufu İslami ilimlerden bir ilimdir. Ancak aynı zamanda sahih bir itikat, ihlaslı bir ibadet ve güzel ahlakla süslenmiş bir hayat tarzıdır diyen hocamızı ödülü için tebrik ediyorum."

Galata Kulesi'ne hiltiyle yapılan restorasyonun sorumlusu da olan Sinan Genim, mimari dalında ödül kazandı. Erdoğan Genim'i böyle duyurdu:

"Mimari ödülümüzü bilhassa İstanbul'daki Türk mimarisi üzerine yaptığı çalışmaları medya vasıtasıyla toplumla paylaşan Sinan Genim'e veriyoruz. Sayın Genim, ülkemizin en önemli tarihi, kültürel ve toplumsal markası İstanbul'a olan aşkını hem üstlendiği yeni projelerle hem de restorasyon çalışmalarıyla ortaya koymuş bir isimdir. Bu doğrultudaki mücadelesini sivil toplum ve siyaset alanında da yürüten Sinan Genim'e mimari ödülümüzü vermekten memnuniyet duyuyoruz."

Mimari ödülüne layık görülen Sinan Genim, Galata Kulesi'ne hiltiyle yapılan restorasyon skandalının sorumluları arasındaydı.

O dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan Sinan Genim Kule’nin restorasyonuyla ilgili "Olacak şey değil ama zarar yok. Hiltiyle girilmiş ama o duvar 3.5 metre kalınlığında. Yapıya bir zararı yok" demişti.

2023 ödülleri

Bilim ödülü - Süleyman Uludağ

Kültür ödülü - Ali Birinci

Müzik ödülü - Emel Sayın

Resim ödülü - İlhami Atalay

Karikatür ödülü - Hasan Aycın

Sinema ödülü - Sami Şekeroğlu

Dijital sanat ödülü - Refik Anadol

Mimari ödülü - Sinan Genim

Edebiyat ödülü - Nazan Bekiroğlu

Vefa ödülleri

Attila İlhan

Barış Manço

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Muhsin Ertuğrul

Samiha Ayverdi