RTÜK'ten TELE1'e 7 gün yayın durdurma cezası

RTÜK'ten TELE1'e 7 gün yayın durdurma cezası
RTÜK, Abdullah Öcalan'ı "öven sözler" söylediği gerekçesiyle tutuklanan Merdan Yanardağ'ın kanalı olan TELE1'e 7 gün yayın durdurma cezası verdi.RTÜK, Gazeteci Merdan Yanardağ'ın PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik sarf ettiği...

RTÜK, Abdullah Öcalan'ı "öven sözler" söylediği gerekçesiyle tutuklanan Merdan Yanardağ'ın kanalı olan TELE1'e 7 gün yayın durdurma cezası verdi.

RTÜK, Gazeteci Merdan Yanardağ'ın PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik sarf ettiği sözler üzerine TELE1'e de soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda RTÜK, Yanardağ'ın "Türkiye'de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur" şeklindeki sözlerinin "ifade özgürlüğü" olmadığı kararını verdi. Müzakereler sonunda TELE1’in 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (d) bendlerini ihlal ettiğine karar verildi. Tele1’e üst sınırdan para cezası ve yayın durdurma yaptırımı uygulandı.

Yanardağ'ın Öcalan için "siyasi mahkum" sıfatının Türk yargısının güvenirliğini zedelediği savunulan kararda şöyle denildi:

"Türk hukuk sistemince yargılanan Öcalan hakkında "...elinde rehin olarak tutmuşsun..." sözleri ile devletin yargı organlarını alenen aşağılayan Yanardağ’ın yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği tespit edildi. 

"Toplumda infial uyandıracak sözler"

Ayrıca kararda Yanardağ'ın Öcalan'a yönelik "Çok okuyan, nerede ise ceza evinde filozof olmuş, - çünkü okumaktan başka bir şey yapmıyor- siyaseti doğru okuyan, doğru gören, doğru çözümleyen son derece zeki birisidir." gibi sözlerinin toplumda infial uyandıracak sözler olarak nitelendirildiği belirtildi.