Rusya beklendiği gibi Ukrayna’ya saldırdı

Rusya beklendiği gibi Ukrayna’ya saldırdı
Dünya kamuoyu, günlerdir diplomatik bir çözüm bulunması umuduyla nefesini tutmuş beklerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş için düğmeye bastı. Putin’in, “Kırmızı çizgimizi aştılar” diyerek verdiği emir üzerine...

Dünya kamuoyu, günlerdir diplomatik bir çözüm bulunması umuduyla nefesini tutmuş beklerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş için düğmeye bastı. Putin’in, “Kırmızı çizgimizi aştılar” diyerek verdiği emir üzerine Rus ordusu, dün sabah Ukrayna topraklarına yönelik askeri harekatı başlattı.

Uluslararası ajanslar, Rus ordusunun harekatını dakika dakika dünya kamuoyuna duyurdu. Rusya’nın saldırısı için Donbass’tan beklediği yardım çağrısı dün geceyarısı geldi. Bu çağrının savaşı başlatacağını bilen ABD, birkaç dakika içinde, “Ukrayna’ya asker göndermeyeceği” ile birlikte muhtemel savaşta çok fazla kan akıtılacağı açıklamasını yaptı.

SON UMUT TELEFONU YANITSIZ KALDI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, işgali önlemek için son bir umut ile aradığı Putin telefonuna çıkmadı. Rusya ile sıcak savaş istemediğini belirten Zelenskiy, savaşa karşı çıkılması çağrısında bulundu.

HAVA SAHASI KAPATILDI
Rusya, saat 02.20 sıralarında Ukrayna sınırına yakın bölge boyunca hava trafiğini sivil uçuşlara kapattı. Rusya, Ukrayna sınırındaki kentlerdeki havalimanlarından yapılacak iç hat uçuşlarını da 2 Mart’a kadar durdurdu.

PUTİN, “ÖZEL HAREKATI” BAŞLATTIĞINI İLAN ETTİ
Putin, saatler 06.00’yı gösterdiğinde Rus halkına hitap etti ve Donbass’a özel askeri harekat başlattığını duyurdu. Emirle birlikte Rus kuvvetleri, komşu Ukrayna sınırını geçerek askeri bir harekat başlattı ve büyük şehirlerin yakınındaki askeri hedefleri bombaladı. Başkent Kiev’de top seslerinin duyulmasıyla birlikte sirenler çalmaya başladı.

EŞ ZAMANLI SALDIRI
Rus ordusu, Ukrayna’ya ülkenin doğusundan, kuzeyinden ve güneyinden olmak üzere üç koldan eş zamanlı saldırdı. Kiev ile birlikte doğu liman kenti olan Mariupol’da patlamalar meydana geldi. Ardından Donbass bölgesi ve Kırım üzerinden harekat sürdü. Rus askerlerinin, Rusya’nın yanı sıra Belarus sınırından da saldırdığı iddia edildi. Sınır birliklerine, devriye birliklerine ve kontrol noktalarına havan topu, ağır teçhizat ve küçük silahlarla saldırı düzenlendiği aktarıldı. Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna operasyonuna Belarus askerlerinin katılmadığını açıkladı.

RUSYA’NIN HEDEFLERİ
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin askeri altyapısı, hava savunma tesisleri, askeri havaalanları ve havacılığının yüksek hassiyetli silahlarla devre dışı bırakıldığını açıkladı. Saatler henüz 09.10’u gösterdiğinde ise bakanlık, Ukrayna’nın hava üssü altyapısının nötralize edildiğini, ülkenin hava savunmasının geriletildiğini açıkladı. Bunun ardından Luhanks yönetimi de Ukrayna’ya karşı saldırıya geçti. Rusya kısa sürede Ukrayna’nın 25 kilometre içindeki Harkov bölgesine ulaştı.

Rus hava indirme birimleri, Kharkov yakınlarına indi.

İSTİHBARAT MERKEZİ VURULDU
Öğle saatlerine gelindiğinde Rus saldırıları şiddetlendi ve Kiev’deki Ukrayna İstihbaratı’nın genel merkezi ve bir askeri bina vuruldu. Rus helikopterleri, Kiev’e 10 kilometre uzaklıktaki Hostomel Uluslararası Havaalanı’na saldırıya geçti. Saat 15.15 sıralarında ise ajanslar, Rus birliklerinin Kiev bölgesindeki savunma hatlarını yardığı haberini verdi. Saldırılarda, en stratejik liman şehri Mauripol’un batısındaki Melitopol Hava Üssü de vuruldu.

RUSLAR ÇERNOBİL’İ ELE GEÇİRDİ
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, saat 17.50 sıralarında Rus askerlerinin, Çernobil bölgesine girdiğini ve çatışmaların burada yoğunlaştığını açıkladı. Saat 20.30 sıralarında Çernobil Rusların eline geçti. Ukrayna’dan, “Bu, Avrupa’nın bugün karşı karşıya kaldığı en ciddi tehditlerden biri” açıklaması geldi.

83 TESİSE SALDIRILDI
Rusya Savunma Bakanlığı, 20.50 sıralarında yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin dün için kendilerine verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirdiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin atışları sonucunda, Ukrayna askeri altyapısının toplam 83 kara tesisi kullanılmaz hale getirildi. Özel askeri operasyonun başından bu yana iki Su-27, iki Su-24, bir helikopter ve dört Bayraktar TB-2 saldırı insansız hava aracı vuruldu” dedi.

‘BİRLİKLER KIRIM İSTİKAMETİNDEN HERSON’A GİRDİ’
Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine bağlı güçlerin Ukrayna ordusunun savunmasını kırmayı başardığını belirten Konaşenko, “Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin birlikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin iyi teçhiz edilmiş katmanlı savunmasını kırdı, 6-8 kilometre derine ilerledi” açıklamasını yaptı.

İLK GÜNÜN KAYIPLARI VE ESİR ASKERLER


Ukrayna yönetimi, saldırmayacağını ancak ülkelerini savunacaklarını açıkladı. Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın saldırısının ilk gününde 137 Ukrayna askerinin öldüğünü, 316’sının ise yaralandığını açıkladı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı da Rusya’nın düzenlediği saldırılarda, 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 169 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Rusya’ya ait An-26 askeri nakliye uçağı Voronej yakınlarında düşmesi sonucu uçaktaki personelin tamamının öldüğü bildirildi. Rusya ve Ukrayna, esir aldıkları askerlerin fotoğraflarını yayınlayarak teşhir etti.

SİVİLLERE SALDIRI VE SEFERBERLİK İLANI


Ukrayna Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar, Rusya’nın Ukraynalı sivilleri hedef aldığına yönelik çok sayıda görüntü olduğunu iddia etti. Dzheppar’ın paylaştığı görüntüde, yerleşim yerlerine alçaktan uçan bir savaş jetinin iki füze attığı görüldü. Rusya, sivillerin hedef alındığı iddiasını yalanladı. Başkent Kiev başta olmak üzere bazı şehirlerde dün saat 22.00’den bugün sabah saat 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Lviv kentinde ise 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna’dan çıkışına izin verilmeyeceği duyuruldu. Zelenskiy, bugün saat 01.00 sıralarında ülke genelinde seferberlik ilan etti.