Rusya bile açıkladı

Rusya bile açıkladı
Daha önce ölümleri gizlediği iddiasıyla eleştirilen Rusya, gerçek ölüm verilerini açıkladı ve vefat sayısı üç kat arttı. Rusya, ölüm sayısı bakımından dünyada üçüncü sıraya yükseldi.Ülkede verilerin bu zamana kadar...

Daha önce ölümleri gizlediği iddiasıyla eleştirilen Rusya, gerçek ölüm verilerini açıkladı ve vefat sayısı üç kat arttı. Rusya, ölüm sayısı bakımından dünyada üçüncü sıraya yükseldi.
Ülkede verilerin bu zamana kadar gizlenmesi, Türkiye’deki ölüm verilerinin gizlendiği tartışmalarını da akla getirdi. İstanbul’da belediye tarafından açıklanan verilere göre, ölümler kasım ayında önceki yıllara kıyasla 5 bin kişi fazla.
Rusya Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova, 2020’de Rusya’da gerçekleşen ölümlerin yüzde 80’ inden fazlasının koronavirüs ile bağlantılı olduğunu açıkladı. Golikova’nın açıklamasından önce Rusya’da toplam 55 bin 827 kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bu sayı 186 bin olarak revize edildi. Rusya daha önce de koronavirüse bağlı ölüm sayılarını, ölümlerden sonra yapılan otopsilerin ardından bildirdiği için eleştirilmişti.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yeni rakamlar Rusya’nın koronavirüs ölüm oranı, 335 bin ölümle ABD ve 192 bin ile Brezilya’dan sonra dünyanın üçüncü en yüksek oranı.
Rusya’da yaşanan durum, Türkiye’de endişeleri artırdı. Türkiye’de de salgının başından bu yana açıklanan vakaların, aylar sonra aslında sadece testi pozitif çıkan ve semptom gösteren hastalar olduğu ortaya çıkmıştı. Ardından ‘vaka’ yerine ‘hasta’ yazılmıştı. Kasım ayında ilk defa vakalar açıklanmış, aslında günlük 20 binli vakaların tespit edilmesi korkutmuştu.
BELEDİYELER BAŞKA BAKANLIK BAŞKA AÇIKLIYOR
Vaka tartışmasının yanı sıra ölüm sayıları da kuşkuyla karşılanır oldu. Çünkü özellikle CHP’li belediyelerin açıkladığı ‘bulaşıcı hastalık’ vefatları kafaları karıştırdı. Belediye başkanları,kendi verileri ile Sağlık Bakanlığı’nın her akşam açıkladığı ölüm sayıları arasında 2-3 kata varan farklar olduğunu ifade etti.
İSTANBUL’DA 5 BİN FAZLADAN ÖLÜM VAR
En somut verileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, 2016’dan beri ortalama aylık ölüm oranının 6 bin civarında olduğunu, 2020 Kasım’ında 11 bin 500’e çıktığını açıkladı. Yani İBB verileri, sadece İstanbul’da bir ayda 5 bin civarı fazladan ölüm vakası olduğunu gösteriyor. Diğer illerdeki durumun ne olduğu merak ediliyor.
11 İLDE ÖLÜM YÜZDE 12 ARTTI
BBC Türkçe’nin incelediği e-devlet ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de aralarında İstanbul’un da bulunduğu 11 ilde, 2020’nin ilk 8 ayında, son 5 yılın ortalamasına kıyasla ölüm sayısının yüzde 12 arttığını, toplam 10 bin 950 ek ölüm olduğunu ortaya koydu.