Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Şartlarımız karşılandığı zaman tahıl anlaşmasına döneceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Şartlarımız karşılandığı zaman tahıl anlaşmasına döneceğiz
Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Sergey Lavrov ile konuştu. İkili, görüşme sonunda ortak basın toplantısı düzenledi. "Batı ülkelerinin şüphe...

Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Sergey Lavrov ile konuştu. İkili, görüşme sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.

"Batı ülkelerinin şüphe uyandıran girişimlerine rağmen biz Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz" ifadelerini kullanan Lavrov, Rus tahılının ihracatıyla ilgili Batı'nın sözünde durmadığını belirterek "BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz" dedi.

Bakan Fidan da, "Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz'in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli" şeklinde konuştu.

Hakan Fidan, devam eden Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "1,5 yıldır devam eden savaşın etkileri katlanarak büyüyor. Bu çatışmanın diplomatik yollarla sona erdirilmesi hedefinden hiç vazgeçmedik" dedi.

Bakan Fidan görüşmeye dair, “Samimiyete dayanan güçlü iletişim kanallarımız mevcuttur. Gerek ikili gerekse bölgesel konularda istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi (Tahıl Anlaşması), gündemimizin en üst sıralarında yer aldı” ifadelerini kullandı.

BM ile yoğun temas

Fidan, Tahıl Anlaşması’nın hem dünya gıda güvenliği hem de Karadeniz’in istikrarı ve barışı için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, Tahıl Anlaşması’nı yeniden hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor. Konuya yönelik ciddi adımlar atılması için, ne türden fırsatlar oluşabilir buna dikkatlice bakmaktayız. Birleşmiş Milletler’in anlaşma için yoğun bir faaliyeti var. Guterres ve ekibiyle bizim arkadaşlarımız temas halinde. Rusya’nın taleplerini daha iyi anlamaya ve karşılamaya çalışan bir süreç var” dedi.

Gözler Erdoğan ve Putin görüşmesinde

Anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi sürecinin karmaşık bir süreç olduğunun altını çizen Bakan Fidan, “Bu oldukça karmaşık bir süreç. Çok fazla detay var. Sayın Bakan ve ekibiyle bunları tartıştık. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ve Sayın Putin bir araya geldiğinde bu konuyu daha detaylı tartışacaktır. Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz’in istikrarı için son derece önemli” diye konuştu.

Bakan Fidan, Ukrayna’daki savaşın da görüşme gündeminde önemli yer tuttuğunu belirterek Türkiye’nin gerekli şartlar oluştuğunda kolaylaştırıcı ve arabulucu rolünü üstlenmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Bakan Fidan, bugünkü ziyaretin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Soçi’de yapılması planlanan görüşmesi için bir hazırlık olduğunu söyledi. Bakan Fidan ayrıca yarın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geleceğini belirtti.