Rusya ilk kez kayıplarını açıkladı: Acının bir haftalık bilançosu

Rusya ilk kez kayıplarını açıkladı: Acının bir haftalık bilançosu
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile dünyanın nefesini tutup izlediği savaşta bir hafta geride kaldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Ukrayna saldırısına yönelik planın 18 Ocak’ta onaylandığını, saldırının...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile dünyanın nefesini tutup izlediği savaşta bir hafta geride kaldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Ukrayna saldırısına yönelik planın 18 Ocak’ta onaylandığını, saldırının 20 Şubat’ta başlamasının ve 6 Mart’ta sona ererek 15 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü iddia etti. Rusya’nın saldırısı 24 Şubat’ta başlamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dün Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5’e karşı 141 oyla kabul etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bugün başlayacak beş günlük bir ziyaret kapsamında Belçika, Polonya, Moldova, Letonya, Litvanya ve Estonya’ya gideceği açıklandı.

Hafta boyunca savaşın yarattığı acı ve kayıplar hakkında bilgiler verilirken Rusya ilk kez kendi kayıpları hakkında açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, dün 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, bin 597 askerin ise yaralandığını açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşında ilk haftanın acı bilançosu ortaya çıktı. Ukrayna’da, 1502 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini söyleyen Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 472 tank ve zırhlı araç, 63 çok namlulu roketatar ve 206 top, 336 özel askeri aracın etkisiz hale getirildiği bildirdi.

Kiev’deki Ukrayna istihbaratının teknolojik tesisleri ve 72. Ana Psikolojik Özel Operasyon Merkezi’nin yüksek hassasiyetli silahlarla vurulduğunu belirten Konaşenkov, “Kiev’deki TV kulesi etkisiz hale getirilmiştir” ifadesini kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin 5 bin 840 asker kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, Rusya’ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 211 tank, 862 zırhlı araç, 85 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi. Rus güçlerin ayrıca 40 roketatar sistemi, 355 araç, 60 yakıt aracı, 9 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

227 SİVİL ÖLDÜ
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklamasına göre, Ukrayna’ya saldırının başladığı 24 Şubat’tan 1 Mart gece yarısına kadar 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 6 çocuk ile 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.