Rusya’dan NATO için çifte uyarı

Rusya’dan NATO için çifte uyarı
Rusya, NATO’nun Ukrayna’ya barış gücü göndermeyi kabul etmesinin ağır sonuçları olacağı konusunda iki noktadan sert uyarıda bulundu.Polonya geçen hafta Cuma günü, gelecek NATO zirvesinde Ukrayna’da bir barışı gücü misyonu...

Rusya, NATO’nun Ukrayna’ya barış gücü göndermeyi kabul etmesinin ağır sonuçları olacağı konusunda iki noktadan sert uyarıda bulundu.

Polonya geçen hafta Cuma günü, gelecek NATO zirvesinde Ukrayna’da bir barışı gücü misyonu için resmi öneri sunacağını söylemişti. ABD Başkanı Joe Biden da bugün Brüksel’de yapılacak acil NATO zirvesi için Avrupa’ya uçuyor.

Polonya’nın açıkladığı öneri Rusya’yı kızdırdı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Bu çok pervasız ve son derece tehlikeli bir karar olur" dedi. Peskov, gazetecilere, Rus ve NATO güçleri arasındaki olası herhangi bir temasın “tamiri zor net sonuçları olabileceğini” söyledi.

Reuters, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da dün Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü personeline ve öğrencilerine yaptığı konuşmada bu öneriye itirazda bulunduğunu bildirdi. Lavrov, “Bu, herkesin kaçınmaya çalıştığı ve prensipte olmaması gerektiğini söylediği Rus ve NATO silahlı kuvvetleri arasındaki doğrudan çatışma olacaktır” dedi.

ZELENSKİ NATO ZİRVESİNDE KONUŞACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin bugün Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesinde bir konuşma yapacağı açıklandı.

Zelenski’nin basın sözcüsü Sergii Nykyforov, Ukrayna devlet başkanının zirveye çevrimiçi olarak katılacağını söyledi. Bir NATO yetkilisi, AFP’ye verdiği demeçte, Zelenski’nin NATO üyesi ülke liderlerine konuşma yapması için davet edildiğini söyledi.