Sadece Ankara’da vaka sayısı 1500

Sadece Ankara’da vaka sayısı 1500
Türkiye’de başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütleri ve milletvekilleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilerin gerçek tabloyu yansıtmadığını sık sık dile getiriyor. Sahada elde...

Türkiye’de başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütleri ve milletvekilleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilerin gerçek tabloyu yansıtmadığını sık sık dile getiriyor. Sahada elde edilen verilerin birbiriyle uyumsuzluğuna her gün yenileri ekleniyor.

Son dönemde uzmanların yaptığı “Salgın kontrolden çıkmıştır” uyarısı CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’den de geldi. Adıgüzel, turkuaz tablodaki günlük vefat sayısının yalnızca İstanbul’daki ölümlere denk geldiğini aktardı.
‘SANSÜR BAKANI’ GÖNDERMESİ
Türkiye’deki günlük vaka sayısının 12 bin civarında olduğunu öne süren Adıgüzel, “Açıklanan yanlış veriler nedeniyle vatandaş da önlem almadan günlük hayatını yaşıyor. Sağlık Bakanı, gerçek verileri açıklamayarak adeta ‘sansür bakanı’ oldu” diye konuştu. Sağlık Bakanı Koca’yı sahaya davet eden Adıgüzel, “Artık sanal ortamlardan sanal rakamlar ile bakanlık yapmayı bırakıp sahaya gelin sahaya” dedi.
‘GÜNLÜK VEFAT SAYISI 400’DEN AZ DEĞİL’
Seçim bölgesi olan Ordu’da, mahalle mahalle inceleme yaparak 15 günde korona nedeniyle 64 kişinin vefat ettiğini belirlediklerini anlatan Adıgüzel, bu rakamın Ordu’da günde 4 vefata denk geldiğini belirtti. Adıgüzel, “Ordu’nun nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 1’ine denk gelmektedir. Bu durumda günlük vefat sayısı Türkiye’de 400’den az değildir” ifadelerini kullandı.
DTO: BUGÜN 1 HASTANEDE 15 HASTA ÖLDÜ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 27 Ağustos akşamı Türkiye genelinde 26 kişinin korona nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamasının ardından dün Diyarbakır Tabip Odası (DTO), sadece bir hastanede 15 hastanın vefat ettiğini açıkladı.
‘EKONOMİK KAYGILARDAN VAZGEÇİLSİN’
Vaka ve ölüm sayılarının düşük gösterildiğini söyleyen DTO, “Sayıların düşük gösterilmesi toplumu rehavete sürüklemektedir. Salgında kontrol kaybedilmiştir. Ekonomik kaygılardan vazgeçilip, önlemler alınması ve yeterli yatak kapasitesi sağlanması için bakanlığı acil önlemler almaya çağırıyoruz” dedi.

‘Diyarbakır’da kovıd-19 mezarlığı doldu’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan bir haberde ise, Diyarbakır’ın merkezindeki koronavirüs mezarlığına bugüne kadar 540 kişinin gömüldüğü iddia edildi. Uzmanlar tarafından günlük vaka sayısının 600’lerde olduğu söylenen ildeki mezarlığın, her parselinde 60 mezar bulunduğu ve 8 parselin tamamının dolduğu belirtildi.

ATO: ANKARA’DA GÜNDE 2 BİN HASTA BAŞVURUYOR

Gazete Pencere’ye konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, şu anki vaka artışının Nisan, Mayıs aylarından daha fazla olduğunu söyleyerek, “Ankara’da bulunan pandemi hastanelerinin tüm üniteleri ve yoğun bakımları dolu. Diğer hastanelerde ise her gün yeni servisler açılıyor” dedi. Ankara’da pandemi hastanelerine günde 2 bin hasta başvurduğunu belirten Karakoç, “Dün 1 hastaneden 4 cenaze aracı çıktığı söyleniyor. Hemen hemen her gün 1 ya da 2 vefat olduğunu biliyoruz. Rakamlar doğru değil. Verileri topluma yanlış aktarırsanız, yanlış yönlendirirsiniz” diye konuştu. Açıklanan günlük vaka sayısının sadece Ankara’nın verilerine denk geldiğini sözlerine ekledi.
‘BU GİDİŞLE DAHA
KÖTÜ OLACAK’
Sağlık çalışanlarına dikkat çeken Karakoç, Temmuz ayında yapılan araştırmayı örnek göstererek sağlıkçıların 3’te 1’inin “Tükendik” yanıtını verdiğini aktardı. “Dün bir arkadaşımızı yatıracak yer bulamadık” diyen Karakoç, “Bu gidişle daha kötü olacak. Sağlık çalışanlarının gücü tükendi. Bir sürü atanamayan hemşire ve hekim var. Sağlık Bakanlığı hala neyi bekliyor? İhtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Aktif hasta ve ağır hasta sayısı artıyor’
Son 24 saat verilerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mesajında, “Bugün 1.517 hastamız daha var. İyileşenlerin sayısı 1.000’den fazla. Aktif hasta sayımız da ağır hasta sayımız da artmaya devam ediyor. Bugün 36 can daha kaybettik. Hasta sayısını da can kayıplarını da azaltacak olan tedbirlere uyumdur” ifadelerini kullandı.