Sahte kadın profili açıp, dolandırıcılık yaptılar: 80 bin lira verdim

Sahte kadın profili açıp, dolandırıcılık yaptılar: 80 bin lira verdim
İstanbul'da bir kişi "sahte kadın profili" ile kendisini sosyal medyadan ekleyip, cinsel içerikli yazışmalar yaptığı kişi tarafından dolandırıldı.

İstanbul'da A.K., "sahte kadın profili" ile kendisini sosyal medyadan ekleyip, cinsel içerikli yazışmalar yaptığı kişi ya da kişiler tarafından dolandırıldı.

Taciz suçlamasına maruz kalıp, sahte savcılık belgeleri ile kandırılarak, kendisini arayanlara 80 bin lira veren A.K. suç duyurusunda bulunurken, avukatı İlker Atamer, "Kurbanın özel görüntülerini ele geçiren dolandırıcılar, devreye başka bir suç ortağını sokup, güya kurban seçilen bu kişinin yazıştığı, konuştuğu kişinin aslında "18 yaşından küçük bir kişi" olduğunu, bunun "cinsel taciz" teşkil ettiğini, bunun "çocuğa yönelik bir suç" oluşturduğunu söyleyerek, kurban üzerinde baskı kurarlar" dedi.

İstanbul'da yaşayan A.K., sosyal medyada "sahte kadın profili" ile kendisini ekleyerek güvenini kazanan bir kadın ile cinsel içerikli yazışmalar yaptı. Daha sonra A.K.'ye ulaşan başka biri, konuştuğu kişinin 18 yaşından küçük olduğunu ve konuyla ilgili şikayetçi olduklarını söyleyip, vazgeçmek için sahte savcılık belgeleri ile 80 bin lira para istedi. Bunun üzerine panikleyen A.K., 80 bin lirayı, verilen banka hesabına gönderdi. Ancak A.K.'yi arayanlar, para istemeye devam etti. Bir süre sonra belgelerin sahte olduğunu ve dolandırıldığını anlayan A.K., avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Santaj yapıldı

Kurban seçilen kişinin de söylenenlere inanarak panik yaptığını söyleyen Atamer, "Dolandırıcılarda kurbanın bu psikolojisini suistimal edip, uzlaşmaya açık olduklarına söyleyip, birtakım sahte savcılık ve uzlaştırma belgelerini de kurbana gönderip, belirli meblağları uzlaşma bedeli altında öderse, şikayetçi olmayacaklarını söylerler. Bu belgelerin sahte olduğunu bilmeyen, bunların gerçek olduğunu düşünen ve suçluluk duygusu içinde hareket eden kurban da o panikle bu talep edilen paraları ödemektedir. Talep edilen miktarlar 80 bin, 100 bin TL gibi rakamlar. Hatta kimi durumlarda daha yüksek rakamlar olabilmektedir. Dolandırıcılar, bu şekilde kurbandan yüksek meblağlar alıp, dolandırdıktan sonra bununla da yetinmezler; ardından avukatlık ücreti, yargılama gideri, tazminat adı altında kurbanla tekrar tekrar iletişime geçip, sürekli para istemeye devam ederler. Eğer kurban talep edilen paraları ödemezse veya kısmen uzlaşma bedeli adı altında para ödeyip, daha sonraki para taleplerine olumsuz yanıt verirse, bu sefer şantaj aşaması başlamaktadır. Bu sefer kurbanın yaptığı o yazışmaları, gönderdiği, paylaştığı görüntüleri, fotoğrafları başkalarına göndermekle, internette yayınlamakla hatta kurbanın sosyal medya platformlarındaki arkadaş listelerinde bulunan kişilere göndermekle tehdit ederler ve şantaj yoluyla para koparmaya çalışırlar" diye konuştu.