Savaş ilk kez Rusya’nın toprağında Ukrayna, Belgorod’daki rafinerisini vurdu
Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgal eden Rusya, ilk kez savaşı kendi topraklarında gördü. Şehirleri 37 gündür Rus ordusunun hedefi olan ve büyük yıkım yaşayan Ukrayna, Rusya’nın Belgorod şehrinde bulunan petrol rafinerisini...
Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgal eden Rusya, ilk kez savaşı kendi topraklarında gördü. Şehirleri 37 gündür Rus ordusunun hedefi olan ve büyük yıkım yaşayan Ukrayna, Rusya’nın Belgorod şehrinde bulunan petrol rafinerisini vurdu.

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, petrol rafinerisine yönelik saldırı nedeniyle yangın çıktığını söyledi. Yangının, alçak irtifada uçarak Rusya’ya giren Ukrayna ordusuna ait helikopterlerin saldırısı neticesinde meydana geldiğini belirten Gladkov, rafineride yaşanan patlama nedeniyle ölü veya yaralının bulunmadığını kaydetti.
MÜZAKERE ÖNCESİ GELEN SALDIRI
İki ülke heyetlerinin barış için dün masaya oturması beklenirken rafineri saldırısının olmasına Kremlin tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, saldırının, görüşmelerin devamı için uygun bir ortam yaratmadığını söyledi. Peskov, Putin'in saldırıdan bilgilendirildiğini de kaydetti.
UKRAYNA’NIN İLK SINIR ÖTESİ SALDIRISI
BBC savunma muhabiri Jonathan Beale’in analiz yazısına göre, Belgorod, Harkov'a yapılan saldırılarda bir üs olarak da kullanılıyordu.

Gece saatlerinde Rusya sınırının içlerinde, düşmana ait yakıt tesisine yapılacak böylesi bir operasyon, inanılmaz bir cesaret ve aynı seviyede yetenek gerektiriyor. Mi-24 isimli helikopter, uçan tank olarak biliniyor. Belgorod’daki yakıt tesisini vuran bu helikopterin roketleriydi.
Halen operasyonun sorumluluğunu üstlenmese de, doğrulanırsa, bu Rusya sınırı içindeki ilk Ukrayna saldırısı olacak. Savaş Rusya’ya uzanmış olacak. Bu saldırı, çatışmanın seyrini değiştirecek nitelikte olmasa da Ukrayna’nın halen hava kuvvetlerini kullanabildiğini ortaya koyuyor. Kendi ordusuna da müthiş bir moral destek veriyor.