Selvi: Putin’in açıklamalarından Tahıl Koridoru’yla ilgili müzakerelerin biraz daha süreceği sonucunu çıkardık

Selvi: Putin’in açıklamalarından Tahıl Koridoru’yla ilgili müzakerelerin biraz daha süreceği sonucunu çıkardık
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’deki 3 saatlik görüşmesini değerlendirdi. “Putin’in karşılaması pozitifti.”diyen...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’deki 3 saatlik görüşmesini değerlendirdi. “Putin’in karşılaması pozitifti.”diyen Selvi “Putin’in açıklamalarından Tahıl Koridoru’yla ilgili müzakerelerin biraz daha süreceği sonucunu çıkardık. Erdoğan’ın BM’deki temaslarından sonra iki lider yeniden görüşebilirler.” yorumu yaptı.

Selvi’nin yazısı şöyle:

Putin basın toplantısında uzun uzun iki ülke arasındaki ticari ilişkileri anlattı. Konuşmasının sonunda Tahıl Koridoru’na rağmen Batı’nın Rusya’ya ambargoyu devam ettirdiğini anlattı. “Batı bizi aldatıyordu” dedi. “Biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız. Rus gıda ürünlerine ambargo kaldırılırsa biz buna hazırız” diye konuştu. Putin beklendiği gibi Afrika’ya 1 milyon ton tahıl önerisini açıkladı. Bunu Tahıl Koridoru’na alternatif olarak görmediklerini söyledi, Erdoğan bu öneriye sıcak yaklaştı. Putin’in açıklamalarından Tahıl Koridoru’yla ilgili müzakerelerin biraz daha süreceği sonucunu çıkardık. Erdoğan’ın BM’deki temaslarından sonra iki lider yeniden görüşebilirler.

BU SAVAŞ SÜRER

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahıl Koridoru’yla ilgili olarak net konuştu. Türkiye ile BM’nin ortak öneri paketinin başarılı olacağına inandığını söyledi. Başarılı oldu ya da olmadı demedi, çözüme zaman tanıdı. Basın toplantısında ilk soru Türk gazetecilerden geldi. Aslında Rus basınının merak ettiği soruydu. Erdoğan’a, “Bir ateşkes önerisiyle geldiniz mi?” diye soruldu. Bu soruya önce Putin cevap verdi. Arabuluculuk girişimlerinden dolayı Erdoğan’a teşekkür etti. Ama kısa vadede bir ateşkes ya da Ukrayna ile görüşmeye yeşil ışık yakan güçlü ifadeler değildi. Ben Putin’i izledikten sonra kısa sürede bir ateşkes ya da barışa ilişkin umudum azaldı. Bu savaş daha uzun süre devam eder.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız