Sezgin Tanrıkulu: Beni linç etmeye kalkanlar, on yıl sonra Roboski'de katliam olduğunu söyleyenleri de linç edecek

Sezgin Tanrıkulu: Beni linç etmeye kalkanlar, on yıl sonra Roboski'de katliam olduğunu söyleyenleri de linç edecek
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkındaki ifadeleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Tanrıkulu, "Geçmişteki hakikatler, şimdiki siyasi pozisyonlarınıza göre...

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkındaki ifadeleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Tanrıkulu, "Geçmişteki hakikatler, şimdiki siyasi pozisyonlarınıza göre eğilip bükülemez, değiştirilemez" dedi.

"AKP derin devletin yeni sahibi"

Tanrıkulu'nun yayımladığı açıklama metni şöyle

"Ankara CBS hakkımda soruşturma başlatıldığını kamuoyuna duyurmuş. İki husus var; birinci olarak AKP'nin kuruluşundan önce gerçekleşmiş ve insanlığa karşı suç olduğu AİHM kararlarıyla sabit olan "Kürtlere karşı" bu ağır ihlalleri AKP milletvekillerinin ve yöneticilerinin kurumsal olarak linç kampanyası başlatmaları ve Devlette devamlılık esastır prensibi üzerinden bunu sahiplenmeleri AKP'nin derin devletin yeni sahibi olduğunun bir kez daha itirafıdır. İkinci olarak; Çetelerin, uyuşturucu kaçakçılarının, rantçıların peşine düşmesi gereken Ankara CBS'nın bir tatil günü hakkımda soruşturma başlatması ve kamuoyuna duyurması da gözardı edilmemesi gereken bir uygulamadır.

AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiği iki dava

Geçmişteki hakikatler, şimdiki siyasi pozisyonlarınıza göre eğilip bükülemez, değiştirilemez. Aşağıda AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiği iki davadaki kararlarından kısa alıntılar aktarıyorum. İlkinde Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı bir köyde 11 köylünün nasıl kaybettirildiğine ilişkin karar var. Devlet bu köylülerin helikopterle götürüldükten sonra kaybettirildiğini inkâr etmiş. Oysa kaybedilen 11 kişinin yakınları, akrabalarının helikoptere bindirildiğine tanıklar. Köylüler zorla kaybettirildi.

"Hakikatler siz linç ettiğinizde de ortadan kalkmaz"

İkinci dava Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinin savaş uçaklarıyla bombalanması ve 33 köylünün öldürülmesine ilişkin AİHM kararı. Bunlar benim yargılarım değil, AİHM kararları. Şu an beni linç etmeye kalkan zihniyet, on yıl sonra Roboski'de bir katliam olduğunu söyleyenleri de linç edecek. Ama hakikatler siz linç ettiğinizde de ortadan kalkmaz."

Ne olmuştu?

Sezgin Tanrıkulu, TV100’de katıldığı yayında, “Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül’de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen…” şeklinde konuşmuştu.

Milletvekilleri olarak eleştirel yaklaşmaları gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Biz soru sorarız, doğru olup olmadığını sorgularız. En azından TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız… Bu kadar köyü yaktı? Daha yeni Roboski, Uludere oldu…” demişti.

Bu sözleri nedeniyle Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldı.

TIKLAYIN | Faik Öztrak: Sezgin Tanrıkulu’nun, milletimizin gözbebeği TSK'yı töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez

TIKLAYIN | MSB isim vermeden Sezgin Tanrıkulu'na yanıt verdi: Gaflet ve dalalet içindedirler