Şimdi değilse ne zaman?

Şimdi değilse ne zaman?
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Murat Somer bidebunuizle yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomide döviz kurlarının dalgalı seyrini “Şeffaflık olmadığı için biz doların neden çıktığını,...

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Murat Somer bidebunuizle yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomide döviz kurlarının dalgalı seyrini “Şeffaflık olmadığı için biz doların neden çıktığını, neden indiğini, bu kararların hangi mekanizmalar tarafından alındığını, piyasaya hangi yöntemle, ne kadar dolar satıldığını bilmiyoruz” sözleriyle değerlendiren Somer, “Yeni ekonomik model diye anlatılan şeyin maliyetini kimse bilmiyor” dedi.

MUHALEFET KENDİ HİKAYESİNİ ANLATAMADI
Doların 18 TL’den 11 TL’ye düşmesinin bir başarı hikayesi olarak anlatıldığına dikkat çeken Somer, bunun sebebini şöyle açıkladı:
“Muhalefet burada ‘Dolar 2 lira olmalı, ekonomi şöyle yönetilmeli’ diyerek iktidarın hikayesine alternatif bir hikaye yazamadı. ‘Dolar daha da yükselecek, hiper enflasyon olacak’ gibi söylemler geliştirdi ama öyle olmadı, daha da yükselmedi. Dolayısıyla iktidarın kendi hikayesi içinde olumlu bir tablo çıktı ortaya. Tabi bunu tek başına muhalefet değil, medya da yapamadı, sivil toplum da yapamadı.”

Yaşanan kriz karşısında muhalefetin sessiz kaldığını söyleyen Somer, “Muhalefet etkili bir tepki vermedi. Bunun en önemli nedeni muhalefetin parçalı davranmaya devam etmesi. Birlikte yönetme iddiasında olan muhalefetin, ortak ve kendisinin ne yapacağını ortaya koyan bir mesaj vermesi gerekiyor. İktidarın zayıflamasıyla bir araya gelen muhalefet, iktidar zayıflamaya devam edince ‘muhalefetin içinde daha iyi bir yer’ hesabı yapmaya başladı.” dedi.

İktidarın otoriter bir kimlikle yönetme çabasında olduğunu söyleyen Somer, “Muhalefet de bu durumu ‘Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor’ diye tanımlıyor. O zaman olağan üstü bir muhalefet lazım. Şu anda muhalefetin özgür olduğu söylenemez. Bu durumda muhalefetin başarılı olabilmesi iktidarın belirlediği siyasi eksenin dışında bir siyasi eksen belirlemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ADAY SEÇİMİNE HALK DAHİL EDİLMELİ
Muhalefeti ‘iktidar kötü yönetiyor, o yüzden gidecekler’ tezinin sarsıldığını belirten Somer, “İktidarlar kötü yönettiği için değil, muhalefet bir alternatif oluşturduğu için iktidarlar değişir. Muhalefetin bugünden aday belirlemesi zor ama adayın nasıl belirleneceğine ilişkin yöntem belirlenebilir. Sonrasındaki yasama organlarının nasıl belirleneceği de buna dahil. Aday belirleme sürecinde muhakkak halkın da katılımının sağlanması gerekiyor. Sadece referandum, ön seçim gibi yöntemleri kastetmiyorum. Muhalefet için bu konuda zaman daralıyor. Bu meseleyi bir kadro hareketi haline getirip, programı ve yöntemi anlatmaya başlaması lazım.” dedi.