Süleymancılar, yoksul Amazon çocuklarına da uzandı: Türkiye’ye getirip tarikat yurduna yerleştirdiler

Süleymancılar, yoksul Amazon çocuklarına da uzandı: Türkiye’ye getirip tarikat yurduna yerleştirdiler
Aladağ’daki tarikat yurdunun yanması sonucu öğrencilerin ölmesiyle hatırlanan Süleymancıların, Brezilya’da dernek kurup Amazonlar’daki yoksul ailelerin çocuklarını Türkiye’deki tarikat yurtlarına yerleştirdikleri öğrenildi.Süleymancılar...

Aladağ’daki tarikat yurdunun yanması sonucu öğrencilerin ölmesiyle hatırlanan Süleymancıların, Brezilya’da dernek kurup Amazonlar’daki yoksul ailelerin çocuklarını Türkiye’deki tarikat yurtlarına yerleştirdikleri öğrenildi.

Süleymancılar tarikatı adına Brezilya’da faaliyet gösteren Abdülhakim Tokdemir ve ekibinin Kolombiya sınırındaki Amazon köylerinde yaşayan onlarca yoksul ailenin çocuklarını “belge imzalattırarak” Manaus kentine getirdiği, üç yıllık bir eğitimin ardından da 2022 Şubat ayında Türkiye’deki tarikat yurttlarına yerleştirildiği ortaya çıktı.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre Abdülhakim Tokdemir konuya ilişkin “Ailem ile Brezilya’dayım. Zaten burada (Brezilya) oturma iznim var. Şu anda Brezilya polisi hakkımda bir soruşturma sürdürüyor. Sizinle konuşmam için önce izin almam gerekiyor” dedi. Eşini arayıp dönüş yapacağını söyleyen Tokdemir, sonrasında yapılan aramalara ise cevap vermedi.

Tokdemir, 2019 yılında Brezilya’da oturumları bulunan Tuğrul Metin, Abdullah Arı ve Hakan Ugurlu ile Amazon İnsani Yardımlaşma Dayanışma Derneği’ni kurmuş. Dernek için Manaus kentinde bahçeli iki katlı bir bina tutulmuş.

Brezilya makamları Tokdemir’in sığınma başvurusunu ise 4 Haziran 2021 tarihinde kabul etmiş.

KAĞIT İMZALATIP ÇOCUKLARI ALIYORLAR

Süleymancılar tarafından desteklenen grup, Amazon yerlilerinin yaşadığı Kolombiya sınırına giderek buradaki köylerde yaşayan yoksul Amazon ailelerle bir süre zaman geçirdikten sonra güvenlerini kazanıp belge imzalatarak Manaus kentine götürüyor.

İSİMLERİNİ DEĞŞİTİRİYORLAR

Çocuklar, Manaus’ta dernek binasında yatılı olarak kalıyorlar. İsimleri, Muhammed, Hüseyin, Ahmet gibi Türkçe isimlerle değiştiriliyor. Çocuklara İslam eğitiminin yanı sıra üç yıl boyunca Arapça ve Türkçe eğitimi veriliyor. Yaşları 4 ile 17 arasında değişen Hristiyan çocuklar dini eğitim merkezinde “Müslümanlık” dinine geçiyor. Çocuklara Müslümanlık’a geçiş için “Kelime-İ Şehadet” ritüeli Tokdemir tarafından bizzat yaptırılıyor.

Söz konusu ekipten iki kişi, eğitim vizesiyle çocukları geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye getirmesinin ardından 15 yaşındaki bir çocuk Kütahya ve diğer 4 çocuk ise Tarsus’taki tarikat yurtlarına yerleştirildi.

Brezilya’dan getirilen çocuklardan Mathias’ın Kütahya’daki Siteler Talebe Yurdu’nda kaldığını öğrenilirken, yurt görevlisi “İsminin Yusuf olduğunu belirtip, “Yusuf şu an eğitimde. Akşam arayın” dedi. Akşam aradığımda ise bu kez telefona çıkan kişi “Yurtta kalan çocuklarla görüşmenin mümkün olmadığını” söyledi.

Dört çocuğun  Tarsus’taki Mekân Ortadoğu Erkek Öğrenci Yurdu’nda kaldıkları öğrenildi. Buradaki yurt görevlisi bilgilerinin olmadığını söylerken başka bir telefondan arayarak,  “Senin işin gücün yok mu? Derdin ne senin? Niye Allah’ın peygamberin yolunda giden çocukların peşine düştün? Kendi işine baksana sen…” dedi.

“TARSUS’DA YURTTA KALDILAR AMA GEÇENLERDE İSTANBUL’A YOLLADIK”

İsmini vermeyen kişi “Bu konu ile neden ilgileniyorsunuz. Çocuklar eğitim için Türkiye’ye gelmiş. Aileleri de izin vermiş. Çocukların bize emanet etmişler. Evet burada kaldılar. (Tarsus yurt) Ama şimdi burada değiller. Neredeler bilmiyorum” şeklinde savunma yaptı.

Israr üzerine ise “İstanbul’da bir kuruma gönderdik. Orada eğitim alıyorlar” yanıtını verdi. Israrlı sorum üzerine, İstanbul’da MENA isimli bir İslami dayanışma derneğinde olduğunu söyledi.

MENA İslami Dayanışma Derneği ise çocukların kurumlarında olmadığını ifade etti.

ELÇİLİK DİPLOMATLARI: POLİS SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Brezilya’nın Ankara Büyükelçiliği diplomatları ise, çocukların Türkiye’ye getirilmesi konusunun Brezilya Polisi tarafından soruşturulduğunu ifade etti. Diplomatik kaynaklar “Brezilya’da da pek çok ülkede olduğu gibi 18 yaş altındaki çocuklar ailelerinin izin kağıdı ile seyahat edebilirler. Brezilya’da pek çok ülkenin dernek ve vakfı var. Çocukları Türkiye’ye getiren vakıf ve dernekler polis tarafından inceleme altında. Elbette gençlerimizin takipçisi olacağız. Türkiye’ye getirilen çocuklardan şu ana kadar elçiliğimizle iletişime geçen olmadı” bilgilerini aktardı.

Türkiye’nin, Brezilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise konuya ilişkin sessiz kalmayı tercih etti.

Öte yandan Brezilya polisi çocukların kurtarılması için de çalışma başlattı. Polisin, bir sığınakta izinsiz tutulduğu belirtilen 15 çocuğu daha kurtardığı bildirildi. Infobae.com’un aktardığına göre Brezilya haber sitesi Metrópoles, Brezilya federal polisinin Amazonas eyaletinin Manaus kentinde düzenlediği bir operasyonla 15 yerli çocuğu kurtardı. Haber sitesi, gençlerin, Kolombiya ve Venezuela sınırında stratejik bir konumda bulunan yoksul bir topluluk olan São Gabriel da Cachoeira'dan gelen Baniwa ve Desana topluluklarına mensup olduğunu yazdı.