Süleymancıların Amazon'dan getirdiği çocuklar Interpol devreye girince apar topar Brezilya'ya gönderildi

Süleymancıların Amazon'dan getirdiği çocuklar Interpol devreye girince apar topar Brezilya'ya gönderildi
Brezilya’nın Amazon bölgesinden alınarak, iki yıl dini eğitim verildikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Brezilya Büyükelçiliği’nin verdiği “vize” ile Türkiye’ye getirilerek Tarsus ve Kütahya’daki yurtlara yerleştirilen...

Brezilya’nın Amazon bölgesinden alınarak, iki yıl dini eğitim verildikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Brezilya Büyükelçiliği’nin verdiği “vize” ile Türkiye’ye getirilerek Tarsus ve Kütahya’daki yurtlara yerleştirilen çocuklar dün cemaat tarafından alınan bir kararla ülkelerine gönderildi. Altı çocuk kısa bir süre önce Brezilya’nın Sau Pauola kentine ulaştı.

Brezilya'da Süleymancılar adına çalışan Abdülhakim Tokdemir ve ekibinin dini eğitimden geçirip Kütahya ve Tarsus'taki cemaat yurtlarına getirdiği Amazon köylerinde yaşayan altı çocuk, önceki gün cemaat yönetiminin aldığı kararla ülkesine gönderildi.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre konunun Interpol tarafından incelemeye alınması ve uluslararası insan kaçakçılığı kapsamında değerlendirilmesi Süleymancılar Cemaati’nde de kaygıya neden oldu. Çocuklar TSİ ile 21.00 sıralarında Brezilya’nın Sao Paulo kentine ulaştı.

Brezilya siyaseti ve kamuoyu tepkili, interpol devreye girdi

Brezilyalı yerli çocukların Türkiye’ye getirilmesinin Brezilya ve Türkiye basınında yer almasıyla, yerel polisin yanı sıra Interpol de kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı. Brezilya Parlamentosu’ndan bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceği basına yansımıştı.

Ne olmuştu?

Süleymancılar tarikatı adına Brezilya’da çalışan Abdülhakim Tokdemir ve ekibinin, Kolombiya sınırındaki Amazon köylerinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarını “ailelerine belge imzalattırarak” 953 kilometre uzaklıktaki Manaus kentine götürdüğü ortaya çıkmıştı. Burada üç yıl boyunca "yatılı dini eğitim" verilen çocuklardan altısı, Şubat 2022'de Türkiye’ye getirilerek Kütahya ve Tarsus’ta bulunan tarikat yurtlarına yerleştirilmişti.

Konunun basında yer almasıyla, yerel polisin yanı sıra Interpol de kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı. Brezilya Parlamentosu’ndan bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyordu.

Aileler Tokdemir'e çocuklarını eğitim için 930 kilometre uzaklıktaki Manaus'a götürme yetkisi tanıyan bir belge verse de, Interpol’e göre ‘imzalanan belgelerin, çocukların ülke dışına çıkarılması için kullanılması’ yasal değil.