Tarım Bakanlığı "denetlememe" kararından döndü!

Tarım Bakanlığı "denetlememe" kararından döndü!
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Merkezi’nin dağıtım yerlerine gönderdiği yazının, "Pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye her türlü hayvan etinin ve...

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Merkezi’nin dağıtım yerlerine gönderdiği yazının, "Pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılması güvence altına alındı" şeklinde kamuoyuna yansıması üzerine kararı iptal etti.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım Bakanlığı'nın söz konusu talimatı iptal ettiğini duyurdu.

Bakanlığın bahse konu yazısında yer alan ilgili ifadeler şöyleydi:

Bakanlığımızın ilgili (a) ve Müdürlüğümüzün ilgili (b) yazıları gereğince; 2023 yılı İlçeler Riske Dayalı Denetim (rutin) Kapsamında Numune Alma Planı doğrultusunda, "1. Çiğ Kırmızı Et, Kıyma, Hazırlanmış Çiğ Kırmızı Et Karışımları ve Kırımızı Et Ürünlerinde Serolojik Muayne” amacıyla alınacak numunelerden sadece “Domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti aranması” analizlerinin istenmesi hususunda; gereğini rica ederim.

Ali Ekber Yıldırım, yaptığı sosyal medya paylaşımında Bakan Yumaklı'nın ifadelerine yer vererek talimatın iptal edildiğini duyurdu:

"Yanlış anlaşıldı"

"Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda talimatının kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirterek: 'Bugüne kadar nasıl yapılıyorsa, ne denetimi yapılıyorsa yine aynısı yapılacak' dedi.

"İç talimatın yayınlanmasıydı"

Yumaklı’nın açıklaması özetle şöyle: 'Bizim bu konuda daha dikkatli olmamız gerekir. Bu tamamen bir iç uygulamanın, iç talimatın yayınlanmasıydı. Arkadaşlarımıza da talimatı verdik. İç talimatları yenileyecekler. Kamuoyunun da bu hassasiyetini böylece gidermiş olacağız.'

Artık lahmacunun içerisinde her şey olacak mı? Kesinlikle söz konusu değil. Eğer siz bir lahmacun yiyecekseniz onun içerisinde olması gereken neyse onun malzemesini benim arkadaşlarım aynı şekilde kontrol edecekler ve denetleyecekler.'

"Bu zamana kadar ne yapıldıysa aynı şekilde devam edecek"

'Bu zamana kadar ne yapıldıysa, ne olması gerekiyorsa, neye izin verilmesi gerekiyorsa aynı şekilde devam edecek. 'Artık istediğiniz gibi bunu yapabilirsiniz' şeklinde izin verilmesi veya buna izin verecek bir talimatın yayınlanması söz konusu bile değil.'"