TBMM’de gergin buluşma

TBMM’de gergin buluşma
Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Nisan’da çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, 48 gün sonra yeniden toplandı. Bir grup milletvekili Türk Bayraklı kırmızı maskeler takarken, Genel Kurul’da bekçi kanunu görüşmeleri...

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Nisan’da çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, 48 gün sonra yeniden toplandı. Bir grup milletvekili Türk Bayraklı kırmızı maskeler takarken, Genel Kurul’da bekçi kanunu görüşmeleri sırasında tartışma çıktı.
Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte, çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu 48 gün sonra bir araya geldi.
Genel Kurul’a kırmızı maskeli milletvekilleri damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı maskelerin sağ köşesinde Kemal Atatürk imzası, sol köşesinde ay-yıldız yer alırken, maskeleri CHP’li Atilla Sertel dağıttı. Kırmızı maskeli vekiller çektikleri selfie fotoğrafları sosyal medyada paylaştı.
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan Genel Kurul’da çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorma, üst ve araç araması yapma yetkisi veren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında tansiyon yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın konuşması sırasında tartışma çıktı.
Toplumda güvenlik kaygısının arttığını bu nedenle Meclis’in bu kanunu görüşmemesi gerektiğini söyleyen Altay, “Terör örgütlerinden, gaspçılardan sebep değil. Bekçi ve polislerden kaynaklı insanlarımıza yönelik şiddet arttı” dedi. Bu sırada AK Parti sıralarından sesler yükseldi. Altay, “Konuşuyoruz burada, Bakanlık yapmışsın bir de. Polisim şehit oldu, Allah rahmet eylesin. Onda da sizin desteklediğiniz hükümetin sorumluluğu var. Ama bu polisin, bekçinin vatandaşa kaba güç kullanmasını meşrulaştırmaz. Bunları konuşacağız… Siz daha yasası çıkmadan gördüğüne yumruk atan, cop sallayan bekçi kanunuyla Meclis’i açmakla yanlış iş yaptınız” diye konuştu.
Altay AK Parti’lilerin kendilerine yönelik kullandığı ifadelerin ardan tekrar söz alarak, “Türk polisi bizi görüyor. Türk polisinden neden rahatsızsınız sözünü iade ederim. Her meslekte olumsuz örnekler çıkar. Herkes her şeyi görüyor” dedi.
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerinde olmaması üzerine Bilgiç, birleşimi bugün saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.