Teğmenlerin 'Atatürk fotoğrafı' kavgası: Cemaat yapılanması iddiası

Teğmenlerin 'Atatürk fotoğrafı' kavgası: Cemaat yapılanması iddiası
Tuzla Piyade Okulu'nda 10 kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayı reddeden teğmenlere bazı teğmenlerin tepki göstermesi sonucu kavga çıkmıştı. Çıkan kavgayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. 10Haber’in ulaştığı...

Tuzla Piyade Okulu'nda 10 kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayı reddeden teğmenlere bazı teğmenlerin tepki göstermesi sonucu kavga çıkmıştı. Çıkan kavgayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

10Haber’in ulaştığı bilgiye göre yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere tepki gösteren teğmenler bu grubu geçen yıl Kara Harp Okulu’nda görevli komutanlara bildirdi. Teğmen grubunun bir cemaat yapılanması içinde olduğunu, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından Harbiye’de böyle bir yapılanmaya izin verilmemesi gerektiğini söylediler. Kara Harp Okulu’nda şikayet edilen teğmenlerle ilgili bir işlem yapılmadı.

Hafta sonları bir eve gittikleri iddia edildi

Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin “Allahü teâlâ için sevmek” anlamına gelen ‘Hubb-i fillah’ adlı bir WhatsApp grubu kurduğu, bu grup üzerinden yapılan yazışmalarda haftasonları bir eve gittikleri, bir ağabeyden kitap aldıkları ve bir “dava”dan bahsettikleri bilgisine ulaşıldı.

10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle buna tepki gösteren teğmen arasındaki kavgayı ilk olarak Veryansın TV’den Yılma Başar Korkmaz duyurmuştu. Teğmenler arasındaki tartışma ilerleyen günlerde de sürdü.

13 Kasım’da bazı teğmenler yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin kaldığı 405 nolu koğuşun kapısına Atatürk posteri astı. Atatürk posterine tepki gösteren teğmenlerle posteri asan teğmenler arasında arbede yaşandı. Arbede sonrası 10 Kasım’da yakasına Atatürk posteri takmayan Piyade Teğmen A.A. Tuzla Devlet Hastanesi’ne giderek darp raporu almak istedi.

Hastanede darp izine rastlanmadığı raporu verilince Tuzla Polis Merkezi’ne giderek şikayetçi oldu. Bu gelişmeler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı idari soruşturma başlattı. Disiplin Soruşturma Heyeti’nin 5 Aralık’ta hazırladığı raporla yakasına Atatürk fotoğrafı takmayanlara tepki gösteren dört teğmenin ihracı istendi. Disiplin Soruşturma Heyeti’nin 405 nolu koğuşta kalan teğmenler için istediği ceza ise bilinmiyor.

10Haber’in ulaştığı bilgiye göre teğmenlerden sorumlu alay komutanı bir albay ile bölük komutanı bir üsteğmen de yaşanan olaydan sonra görevden uzaklaştırıldı.

Bakan Güler: Verilecek kararı duyuracağız

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Tuzla Piyade Okulu’ndan yaşanan olayla ilgili dün açıklama yaptı. Yaşar Güler şunları söyledi: “Tuzla Piyade Okulu’ndaki olay 10 Kasım’da meydana gelen bir hadise. Bir tane öğrenci subayımız yakasına takması gereken fotoğrafı takmıyor ve ‘toplu iğnem yok onun için takamadım’ gibi bir gerekçe ortaya sürüyor. Ona tepki gösteren başka öğrencilerle aralarında tartışma yaşanıyor.

Bu olay sonucu hepsi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda verilecek kararları duyuracağız. Sorumlu görülen yöneticiler de görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir.”